Gen, který brání vzniku rakoviny plic! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Gen, který brání vzniku rakoviny plic!

Rakovina je »krásný« zabiják..
Rakovina je »krásný« zabiják..

PRAHA – Lékaři bojující proti rakovině plic mají další zbraň! Britským vědcům z univerzity v anglickém Nottinghamu se totiž podařil nečekaný objev. Zřejmě odhalili gen, který dokáže zabránit vzniku karcinomu plic.


Nejnovější britský objev

Ten je v současnosti nejhůře léčitelným typem rakoviny.

Rakovina plic stále patří k největším postrachům pacientů i lékařů. Ročně u nás na tuto chorobu umírá zhruba 4346 mužů a 1443 žen, což je počet obyvatel jednoho malého města.

Teď se ale pro nemocné objevila další naděje! Britští vědci srovnávali tkáň plic zasaženou rakovinou a zdravou tkáň. Ve většině vzorků plic zasažených rakovinou vědci zjistili nepřítomnost genu LIMD1. Pak provedli průzkum na myších, kterým tento gen odstranili. U všech zkoumaných jedinců se vyvinula rakovina. „Tato studie zaplňuje další místo v tom, co o rakovině nevíme. Teď víme, že LIMD1 je jedním z elitní skupiny genů, které ochraňují naše buňky před změnami vedoucími k rakovině. Bez jeho ochrany se buňky stávají zranitelnějšími k látkám vyvolávajícím rakovinu, jako jsou ty obsažené v cigaretovém kouři,“ uvedl Ed Yong z britské organizace Výzkum rakoviny. Lékaři doufají, že nový objev by mohl vést k dřívějšímu odhalení rakoviny plic a především k novým postupům při léčení této nemoci. Z objevu Britů jsou nadšeni i čeští lékaři. „Je to zajímavý objev, ale musíme si uvědomit, že lidský genom obsahuje asi 40 až 50 tisíc genů. Zhruba 200 je zodpovědných za vznik rakoviny, nikdy za ni ale nemůže jen jeden gen, je to otázka kombinací více genů. Možná ale objevili ten hlavní,“ vysvětlil onkolog Luboš Petruželka ze Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí v Praze. Podle odborníků bude navíc trvat ještě minimálně pět let, než bude nové poznatky možno prakticky využít.

Přibývá nemocných žen

Za poslední roky až třikrát stoupl počet žen postižených rakovinou plic. Před deseti lety připadalo na 100 tisíc obyvatel 10 nemocných, dnes je to třicet. U mužů je výskyt naopak nižší. Jestliže před deseti lety onemocnělo na 100 tisíc obyvatel 101 mužů, dnes je to 78. Podle odborníků je nárůst u žen způsoben tím, že stále více kouří. Kromě kouření mají na vznik rakoviny plic vliv i špatné životní prostředí, genetika, nadměrné pití alkoholu a stres.


Autor: (red)
Foto ara

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.