Unikátní zákrok v Motole: Anetce (10) vyléčili epilepsii - Jedinou operací! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Unikátní zákrok v Motole: Anetce (10) vyléčili epilepsii - Jedinou operací!

Anetka při operaci, kdy ji lékaři vzbudili. Oči otevřela pokaždé jen na chvilku a pojmenovávala obrázky, které jí lékaři ukazovali na počítači.
Anetka při operaci, kdy ji lékaři vzbudili. Oči otevřela pokaždé jen na chvilku a pojmenovávala obrázky, které jí lékaři ukazovali na počítači. (Aha! – Petr Novotný, Martin Pekárek)

POLIČKA – Anetka Kovářová (10) z Poličky je první pacientkou v České republice a zřejmě i na světě, která podstoupila jedinečnou operaci mozku kvůli epilepsii. Unikátní metodu vyvinuli odborníci z pražské Fakultní nemocnice Motol a Institutu klinické a experimentální medicíny.

Anetka Kovářová (10) z Poličky je první pacientkou v České republice a zřejmě i na světě, která podstoupila jedinečnou operaci mozku kvůli epilepsii. Unikátní metodu vyvinuli odborníci z pražské Fakultní nemocnice Motol a Institutu klinické a experimentální medicíny. Anetka trpěla epilepsií od tří let, před operací měla 5 až 6 epileptických záchvatů denně a lékaři jí nedávali žádnou naději na vyléčení. Pomohli až doktoři z Motola...

„První záchvaty se objevily ve třech a půl letech. Anetka najednou zčervenala v obličeji a rozšířily se jí panenky. Když jsme se ptali, co se jí stalo, odpovídala: Nic,“ popisuje její maminka Lenka. Stejné problémy začala mít Anetka stále častěji. Proto s ní zašli k dětské lékařce. Tím začalo obíhání doktorů. „Dostala se až do nemocnice v Hradci Králové, kde nám řekli, že jde o epilepsii a nedá se s tím nic dělat. Jen zkoušet léky, které tlumí záchvaty. A doporučili nám pro dceru speciální školu. Vlastně nad Anetkou zlomili hůl,“ vypráví Lenka příběh své dcery.

Záchvaty se stupňovaly, někdy jich měla i 20 denně a byly čím dál závažnější. Anetka začala třeba z ničeho nic padat. S verdiktem doktorů se ale rodiče odmítali smířit, snažili se najít i sebemenší pomoc.
„Na internetu jsme našli pracoviště v pražském Motole. Zavolala jsem tam a bez problémů Anetku objednali na vyšetření k docentu Krškovi,“ popisuje maminka. To bylo před třemi lety. Od té doby se pro malou slečnu začalo blýskat na lepší časy.

„Nejprve Anetka podstoupila různá vyšetření a po jejich vyhodnocení nám řekli, že by mělo být možné jí pomoci. Zhruba před půl rokem pan docent Kršek řekl: Jdeme do toho,“ popisuje šťastná máma.
Operace proběhla v červenci. Trvala devět hodin a podílelo se na ní několik týmů lékařů a dalších odborníků. Doktoři museli Anetce z mozku odstranit ložisko, kde epileptické záchvaty vznikaly. Odoperovat naštěstí šlo, ale bylo tak blízko řečovému centru, že doktoři museli Anetku v průběhu operace vzbudit, aby vyloučili jeho možné poškození. „Ukazovali mi obrázky a musela jsem říkat, co vidím. Moc si to nepamatuju, bylo to hnusný,“ popisuje Anetka.

Přestože měla podle lékařů chodit do speciální školy, rodiče ji zapsali na běžnou základku. „Učí se průměrně, nejhorší má trojky. Je chytrá, jen potřebuje na všechno víc času. Od operace je mnohem soustředěnější, ale především nemá žádné problémy, neprodělala ani jeden záchvat,“ popisuje maminka.

Doc. MUDr. Pavel Kršek, PhD.: Anetka nemusela na dvě operace

Čím byla operace Anetky tak unikátní? „Byla zajímavá tím, že jsme pacientku během operace probudili. V tom ale unikátnost nespočívá, přestože jde o nejmladší dítě, které tuto proceduru zvládlo. Unikátní je to, že pacientka nemusela podstoupit dvě operace, ale jen jednu,“ říká v rozhovoru pro Aha! doc. MUDr. Pavel Kršek, PhD. z dětské neurologické kliniky Fakultní nemocnice Motol v Praze.

Jak se podobně nemocní dosud léčili?
„Pokud bylo onemocnění řešitelné operativně, ale centrum epilepsie se nacházelo u některého důležitého mozkového centra – třeba pro řeč, musel pacient podstoupit dvě operace s odstupem jednoho týdne. Při první jsme mu do mozku a na mozek zavedli elektrody, kterými jsme zmapovali mozkovou kůru, ukázali mozková centra, kterým se musel operatér vyhnout. A teprve při druhém výkonu se provedla samotná operace mozku.“

Čím jste dosáhli toho, že u Anetky stačila jen jedna operace?
„Díky vyšetřovacím metodám jsme znali oblast, kde bylo centrum epilepsie, a věděli jsme, kde je centrum pro řeč, které nesmí být poškozeno. Operatér na sále ale na mozku okem neviděl nic, co by bylo špatně. Nám se povedlo do navigačního přístroje, který neurochirurg používá k tomu, aby si zobrazil důležité informace o mozku pacienta v průběhu operace, nahrát údaje ze tří různých vyšetření. Všechna vyšetření viděl v jednom plastickém obrázku. Byl tak schopen vést operaci s maximální přesností. To se zatím nikdy nepovedlo.“

Jste první na světě?
„Co se týká světa, nevím, zda jsme první – nejsou o tom jednoznačné publikace v odborném tisku. Jednotlivá vyšetření se ve světě používají, ale nevíme, zda je někdo dokázal tak jako my sloučit. U nás jsme určitě první.“

Co to bude pro vaše pacienty znamenat?
„Věříme, že jednou nebudeme muset pacienty v průběhu těchto typů operací budit. Buzení pro ně totiž představuje velká rizika.“

Proč jste tedy Anetku budili?
„Abychom si ověřili, že se na data v navigačním systému můžeme spolehnout. Probuzením jsme si ověřili polohu centra pro řeč. Nemýlili jsme se.“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.