Dušičky jsou pro výrobce svíček svátkem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Dušičky jsou pro výrobce svíček svátkem!

Na Dušičky se zapalují svíce ve velkém.
Na Dušičky se zapalují svíce ve velkém.

PRAHA – Tradice vzpomínat na přelomu října a listopadu na milované zesnulé je stará přes tisíc let. V keltském kalendáři byl l. listopad začátkem nového roku a zároveň dnem, kdy se setkával svět živých se světem mrtvých.


Na pohanské tradice navázala křesťanská církev.

● Pod názvem Dušičky se dnes skrývají hned dva svátky, jimž patří první listopadové dny – svátek Všech svatých a Památka zesnulých.
● Památka zesnulých je spojená se vzpomínkou a modlitbou za mrtvé. Jsou to ti, jejichž duše ještě pobývají v očistci a procházejí jakousi přípravou na vstup do nebe. Modlitby živých jim pak mohou podle křesťanského výkladu pomoci k očištění od hříchů. Tomuto svátku patří lidový název Dušičky.
● Při mši za mrtvé prosí pozůstalí za spásu duše zemřelého a jeho přijetí do ráje. Může se konat jen čtená mše (missa pro defunctis), anebo zpívaná (requiem).
● Na Dušičky je zvykem navštívit hřbitov a upravit rodinný hrob.
● Pro výrobce svíček jsou Dušičky nejdůležitějším svátkem roku. V těchto dnech prodají i přes polovinu své celoroční produkce.
● V poslední době se v celé Evropě ujímat i americká podoba tohoto svátku – Halloween.


Autor: (kpi)
Foto: ČTK

 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.