Politici i kriminalisté: PŘICHÁZÍ VÁLKA GANGŮ! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Politici i kriminalisté: PŘICHÁZÍ VÁLKA GANGŮ!

Zavražděný Václav Kočka mladší
Zavražděný Václav Kočka mladší

PRAHA – Za čtvrteční požár Průmyslového paláce pražského Výstaviště může válka mafií. Tuto variantu včera připustil i ministr vnitra Ivan Langer (ODS). A přiklánějí se k ní i zasvěcení pražští detektivové! Podle nich spolu vražda Václava Kočky mladšího a požár úzce souvisejí.


Proboha, co teď bude následovat?

Tolik neštěstí je na jednu rodinu – klan Kočkových – už opravdu moc ● Až podezřele moc...

„Byla by to příliš velká náhoda, že by se krátce po sobě staly takové případy,“ řekl Aha! jeden z pražských detektivů, který si nepřál uvést jméno. Oficiálně ale příčina požáru zatím není známá.

Co tvrdí Kočkovi?

Proč by měly obě události souviset? Hovoří se o válce mafií a snaze ovládnout pražské podsvětí. Rodina Kočkových to sice popírá, mezi vraždou a požárem prý není přímá souvislost. Ve vyhořelých prostorách prý měli jen sklad uklízecího vybavení a v plamenech neskončily žádné důležité dokumenty, jak se včera spekulovalo. „Majetek rodiny Kočkových zůstal z větší části neporušen,“ konstatoval navíc Alexandr Rozin, generální ředitel Incheby, majitele celého areálu.

Co tvrdí policisté?

Renomovaný pražský detektiv ale o situaci hovoří jinak. „Jsem přesvědčen, že to spolu souvisí. Nejde o peníze, ale o psychologický boj. Je to buď zastrašování, nebo preventivní obrana,“ řekl Aha!.
Pokud by chtěl někdo Kočkovým majetkově uškodit, mohl si vybrat spoustu jiných objektů. Tak proč právě historickou památku, v níž si jen pronajímají prostory? „Pokud chtěl někdo docílit šokujícího efektu, tak se mu to právě takhle nejlépe podařilo,“ míní detektiv.

Co může přijít teď?

Pokud se opravdu jedná o válku mafií, jak ještě bude pokračovat? Podle kriminalisty, který se touto problematikou zabývá, mají organizované skupiny osvědčené metody – třeba konkurenci vyhodí do vzduchu pár drahých aut. V Praze se stal případ, kdy jednomu z vlivných bossů přiletěly do domu protitankové střely. „Připravují se o kšefty, dělají si naschvály. Třeba začnou pravidelně navštěvovat restaurace či kluby protivníka, vždy se tam poperou, něco rozbijí. Párkrát podnik přepadnou a přestanou do něj chodit lidé. Konkurenci tak připraví o kšeft,“ popisuje mafiánské metody detektiv.

Jak probíhá vyšetřování?

Vyšetřování příčiny požáru je v počátcích, některá fakta ale stále nasvědčují tomu, že nešlo o náhodu a požár skutečně někdo založil. Zřejmě s úmyslem oslabit mocnou rodinu Kočkových. Ti v tiskové zprávě potvrdili, že je k místu váže silné citové pouto, protože tu celé čtvrtstoletí provozovali zázemí pro široké spektrum kulturních a společenských akcí.
Nejvíce na požár doplatí Incheba, a to i přesto, že má pojistku ve výši 2,5 miliardy. A tady je další zajímavá souvislost s Kočkovými! V září 2001 se Incheba Praha stala na základě smlouvy s městem Praha nájemcem a správcem Výstaviště. Nájemní smlouva byla uzavřena na 60 let. Pod smlouvou měl být i podpis současného předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, který měl údajně lobbovat za zájmy Incheby. V té přitom figuroval jeho dlouholetý přítel Václav Kočka starší. Ten ostatně v Inchebě působí stále. „Václav Kočka starší byl zaměstnancem Výstaviště od roku 1967. Ze srdce si ho vážím, proto jsme ho u nás nechali působit z nostalgie. Pan Kočka u nás kosí trávu, myje stánky a je u kolotočů, nic jiného,“ tvrdí Alexander Rozin, generální ředitel Incheby. Lidé z branže ale hovoří jinak – Kočka je prý v Inchebě stále člověkem s velkým vlivem...

Co oficiálně tvrdí policie?

Mluvčí pražské policie Tomáš Hulan včera spekulace, že požár souvisí s vraždou Kočky, popřel. „Z dosud provedeného prošetřování nevyplynuly žádné okolnosti, které by vypovídaly o jakékoliv souvislosti s událostmi z minulého týdne.“

Čtyři verze, jak k požáru v Průmyslovém paláci mohlo dojít

1. Vyřizování účtů mafie

Kočkovi jsou vlivnou pražskou rodinou, o čemž svědčí i přátelství Kočky staršího s Paroubkem. První verze tedy tvrdí toto: Po oslabení klanu vraždou Václava Kočky mladšího, který měl být nástupcem otce, chce mafie ukázat Kočkovým, kdo je tu pánem, a posílit tak svou moc. K této variantě se přiklání i řada pražských detektivů, kteří znají prostředí a praktiky mafie. Že jde o válku mafií, připustil včera pro Blesk i ministr vnitra Ivan Langer (ODS). Proč by ale někdo vypaloval Průmyslový palác, který oficiálně patří společnosti Incheba (ta navíc tvrdí, že Kočkům v areálu pronajímá jen 88 m2)? Protože Václav Kočka st. je podle všeho více než asistentem ředitele Incheby, jak se prezentuje...

2. Souhra náhod

Že by za požárem výstaviště byla nešťastná náhoda, zatím potvrzeno nebylo. V neprospěch této verze svědčí fakt, o kterém informoval pražský radní Rudolf Blažek. Ve čtvrtek na místě požáru řekl, že okna v levém křídle byla otevřena – díky tomu se požár mohl rychle šířit. Zástupci Incheby to pak ale popřeli... Na druhou stranu je třeba říci, že se dosud nenašel jediný důkaz, který by svědčil o úmyslném založení požáru. Vyšetřování jeho příčin stále pokračuje. Do objasnění příčiny požáru by mohly vnést jasno i záběry bezpečnostních kamer.

3. Napojení na Ďurička

V napjaté volební době a atmosféře kolem smrti Václav Kočky ml. může být s požárem spojován i Bohumír Ďuričko, který Kočku zastřelil. Je sice ve vazbě, ale jeho kontakty s vlivnými a mocnými jsou známou věcí. Možná tak chtěl skutečně dokázat, že je i přes vazbu mocným a důležitým hráčem.

4. Nepravděpodobné varianty

● Kočkovi založili oheň sami – tvrdí, že nepřišli o žádné cenné věci ani dokumenty, takže je nikdo nemůže podezřívat z pojistného podvodu a zametání stop. A navíc – požár je pro ně další ranou v už tak dost těžké době.
● Politický zájem – Paroubkovi situace kolem Kočkových rozhodně nehraje do karet, protože se se všemi aktéry – s Kočkovými i Ďuričkem – zná. Česká politika je sice špinavá, ale podezřívat ODS z toho, že by iniciovala požár, aby ČSSD ve volbách dál ublížila, je opravdu extrémně přitažené za vlasy.

Právník Kočkových Josef Lžičař:
Jan Kočka zkolaboval!

Kliknutím zvětšetePRAHA (vak) – Ke čtvrtečnímu požáru Průmyslového paláce se pro Aha! vyjádřil i právník rodiny Kočkových Josef Lžičař.

Jak na požár reagovala rodina Kočkova?
„Ve čtvrtek jsem mluvil s ženskou částí rodiny Kočkových a ta mi potvrdila, že Jan Kočka zkolaboval.“

Kdy se o tragédii dozvěděl Václav Kočka starší?
„Vím, že starému pánovi to nechtěli říkat po čtvrteční rekonstrukci vraždy, takže mu to řekli až pozdě večer. Rodina událost pokládá za neštěstí a morové rány, které jdou za sebou. Jak se říká, smrt se nedá ničím nahradit, majetek se dá vždy něčím nahradit, ale že se ty události staly takhle brzy za sebou, to nikdo nečekal. Je to neštěstí nejen pro rodinu Kočkových, ale i pro zaměstnance, protože tam bylo zaměstnáno dvacet lidí.“

Co říkají Kočkovi na spekulace, že jde o útok proti nim?
„Závěr, že by šlo o vendetu, by byl předčasný a nezodpovědný. Nejdříve musí někdo zjistit, zda nedošlo k náhodě či nedbalosti. Ani přesto by tu nebyl důvod, že by šlo o vendetu. Rodina to v žádném případě nespojuje s nějakou vendetou a cítili se nesmírně dotčení, že se někde objevilo, že je to válka gangů. Jaký gang by to měl být? Který gang? Zatím nikdo žádný gang neviděl! Vše musí vyšetřit policie a požární technici.“


Autor: (red)
Foto ČTK

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.