Příběh věrné fenky Áji: 14 dní hlídala mrtvého pána | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Příběh věrné fenky Áji: 14 dní hlídala mrtvého pána

Nový majitel Petr Kalista by Áju nevyměnil za žádného jiného psa na světě.
Nový majitel Petr Kalista by Áju nevyměnil za žádného jiného psa na světě.

BEZDRUŽICE – Bernardýnka Ája si zažila peklo! Její pán (†73) zemřel a fenka s ním zůstala zavřená ve venkovském domě v Nahém Újezdci na Tachovsku. Vyhladovělá Ája celé dva týdny odháněla od mrtvého těla svého pána krysy.


Sežrala na co přišla, páníčka se však ani nedotkla...

Když přišli policisté, které zavolali sousedi, Ája jim nechtěla dovolit, aby se k mrtvému přiblížili. Stále ho hlídala. Nakonec musel vystresované zvíře záchranář Karel Bobál uspat, aby ho mohl odvést do útulku. Nejprve to vypadalo, že Ája v útulku zůstane navždy, ale potom se na ni usmálo štěstí. Příběhu věrné fenky si v novinách všiml Petr Kalista (52) z Bezdružic, který si už dlouho bernardýna přál. „Bernardýni jsou ti nejkrásnější psi. Chtěl jsem si jednoho koupit, ale když jsem slyšel o Áje, říkal jsem si, že si místo nějakého štěněte vezmeme ji,“ vzpomíná Kalista.

Zpočátku to však nebylo vůbec jednoduché. Fenka celý měsíc tesknila a trápila se. „Zalezla si do stodoly a tam zůstávala. Za celou dobu nezaštěkala, jako by to snad ani nebyl pes,“ popisuje páníček Ájiny první okamžiky v novém domově. Pak se ale fenka začala postupně vzpamatovávat. Teď už je Ája šťastná, že zase našla někoho, koho může věrně bránit. Se svými páníčky se sice moc ráda mazlí, ale jinak je to ostražitá hlídačka. „Na zahradu nám nikdo cizí nemůže, to by viděl ten tanec. Všichni spíme klidněji, když víme, že nás hlídá. Už bychom ji nevyměnili za žádného jiného psa,“ dodává spokojeně.


Autor: (kpi)
Foto Aha! – Martin Pekárek

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.