Nemyslíš, zaplatíš! DRSNÁ KAMPAŇ proti pirátům silnic | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Nemyslíš, zaplatíš! DRSNÁ KAMPAŇ proti pirátům silnic

Agresivní nepozorný řidič na poslední chvíli spatří matku s kočárkem.
Agresivní nepozorný řidič na poslední chvíli spatří matku s kočárkem.

PRAHA – Drsnou odstrašující kampaň proti pirátům silnic zahájilo ministerstvo dopravy. Emotivní a syrové klipy, které mají snížit počet obětí nehod, se začnou vysílat od zítřka. Spoty pod heslem »Nemyslíš, zaplatíš!« natočil režisér Filip Renč.


Nejrozsáhlejší a nejdražší propagační kampaň stála 150 milionů korun a působit na řidiče bude do roku 2010.

Cílem je zapůsobit na city řidičů a snížit počty mrtvých na silnicích až o 75 lidí ročně. „S kým spot nezahýbe, neměl by mít řidičák. Na normálního člověka by zapůsobit měl. Je to poslední šance, jak se špatnou situací na našich silnicích něco udělat,“ myslí si ministr dopravy Aleš Řebíček (ODS). Kliknutím zvětšeteInspirací byly obdobné projekty v Evropě a Austrálii, díky nimž se snížil počet mrtvých o 5 až 7 procent.

České klipy natočil Filip Renč, v první sérii jsou natočeny tři, jejichž tématem je alkohol za volantem, agresivní jízda a nepoužívání bezpečnostních pásů. V další sérii se objeví další čtyři klipy. Celkové náklady se vyšplhaly na 150 milionů. „Spoty vyšly na deset procent celkové sumy, ostatní jsou náklady kolem. Kliknutím zvětšeteV ceně jsou zahrnuty i nákupy drahých reklamních ploch,“ vysvětlil Řebíček.

Na českých silnicích zemře ročně okolo tisíce lidí, loni to bylo 1123 lidí. V přepočtu na obyvatele je to téměř nejvíc v Evropě.

Klipy v televizi

  • Kliknutím zvětšeteNovomanželský pár těsně po obřadu jede oslavovat ve slavnostně vyzdobené škodovce. Ze strany se přiřítí devadesátikilometrovou rychlostí autobus a auto smete.
  • Manželé jedou do divadla. Manžel řídí, žena se vzadu nepřipoutaná líčí. Pak přijde náraz. Žena v červených večerních šatech vyletí ze zadního sedadla a proletí skrz přední sklo. Při tom kopne manžela do hlavy a zabije ho.
  • Manažer v silném autě jede agresivně, nadává na ostatní auta a telefonuje. Na přechodu pro chodce srazí ženu s kočárkem, která mu zkrvavená zůstane na předním skle.

Webové stránky

Spuštěny budou internetové stránky www.nemyslis-zaplatis.cz. Kromě klipů a zvukových spotů tu budou i zpovědi skutečných lidí, kterým dopravní nehoda zasáhla do života, a mapa s vyznačenými místy smrtelných nehod.

Spoty v rádiu

Vyprávění skutečných příběhů lidí, kteří zažili nebo způsobili dopravní nehodu, při které někdo zahynul.

Celá kampaň se objeví...

  • v 76 televizních spotech
  • v 320 rozhlasových spotech
  • v 30 tiskových inzerátech
  • na desítkách billboardů
  • na desítkách internetových bannerů

Změny na českých silnicích od ledna 2009

Změny bodového systému

Návrh ministerstva

> Chodec nebude mít přednost před tramvají.
> Řidič, který zastaví mimo obec, bude muset mít reflexní vestu. Nyní je tato povinnost jen u řidičů z povolání.
> Dopravní přestupek zajištěný technickými prostředky (při rychlé jízdě vás vyfotí radar) bude řešen jako ohrožovací správní delikt – nebude ani trestným činem, ani přestupkem. To znamená, že pachateli nebude odebrán řidičák, ani mu nebudou strženy body. Bude mu udělena pouze pokuta.

Návrh poslance Davida Šeicha

> Zvýšit rychlost na dálnici až o 30 km/h.
> Bude-li odebrán řidičák na déle než rok, bude automaticky smazáno všech 12 bodů.
> Zrušit trestné body, pokud řidič nemá rozsvícená světla nebo telefonuje.
> Dopravní přestupek zjištěný třeba radarem bude řešen s majitelem auta. Policii nebude zajímat, kdo vozidlo řídil. Majitel bude moct podat proti postupu odpor, anebo požadovat náhradu škody po pachateli přestupku.

Elektronická dálniční známka

Nalepovací známky by měly od ledna nahradit elektronické krabičky. Řidič je dostane zdarma na distribučním místě firmy, která bude systém provozovat. Platit se bude jen za dobíjení. Poplatky se budou platit přes internet, u čerpacích stanic, na poště nebo u bankomatu. Tyto krabičky budou navíc přenosné.

Mýtné pro auta nad 3,5 tuny

Nákladní auta nad 3,5 tuny by mohla od ledna platit na dálnicích mýtné. Dosud musely mít náklaďáky v této kategorii jen dálniční známku. Povinnost platit mýtné mají dosud jen kamiony od 12 tun.

Zvýší se limit pro oznamování dopravních nehod

Od 1. ledna 2009 se zvyšuje limit povinného oznamování dopravních nehod, při nichž nedošlo ke zranění nebo škodě na veřejném majetku, z 50 na 100 tisíc Kč.

Měření rychlosti vozidel

K měření rychlosti vozidel v silničním provozu bude oprávněna i městská policie. Poslanecká sněmovna nyní řeší, za jakých podmínek.


Ukázka jednoho z klipů


Autor: (bem)
Foto BESIP

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.