Unikátní muzeum čokolády - Ochucený kakaový prášek šňupali Rolling Stones! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Unikátní muzeum čokolády - Ochucený kakaový prášek šňupali Rolling Stones!

Ředitel muzea Provaan s nádobou, ve které Aztékové připravovali pálivý čokoládový nápoj.
Ředitel muzea Provaan s nádobou, ve které Aztékové připravovali pálivý čokoládový nápoj. (Aha! – Martin Pekárek)

PRAHA – Bude to ráj mlsounů! V pražské Celetné ulici se už na konci září otevře unikátní muzeum ChocoStory věnované čokoládě. V jediném specializovaném muzeu této sladké pochoutky v republice uvidíte více než 1400 let starou nádobu na výrobu čokolády i kakaový prášek, který šňupali slavní Rolling Stones!

Čokoládě je už více než 2600 let! Přesto původně nevypadala tak, jak ji známe dnes. „Středoameričtí indiáni ji připravovali jako hořkopálivý nápoj, do kterého dávali chilli, kakao a další aromatické látky. Tehdejší čokoláda rozhodně nechutnala sladce, byl to spíše pikantní nápoj s povzbuzujícími účinky. Indiáni navíc nápoj našlehali a »pili« z něj pouze pěnu,“ popsal ředitel muzea Ladislav Provaan. Kromě informací o historii čokolády a unikátních předmětů k její výrobě uvidí návštěvníci i opravdovou raritu. „V obchůdku s čokoládou, který je hned vedle, je možné zakoupit kakaový prášek, který šňupala kapela Rolling Stones. Vymyslel ho pro ně belgický cukrář, muzikanti ho zapíjeli sladkým mlékem a měl je povzbudit,“ dodal Provaan.

17.9.2008

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.