V Česku se objevil nový druh komára - Hrozí nám malárie! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

V Česku se objevil nový druh komára - Hrozí nám malárie!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (pro Aha! – Oldřich Šebesta, Profimedia.cz)

BRNO – Komáři útočí! A roznášejí malárii! A to nejen v tropické Africe, ale už i v Česku. Jihomoravské rybníky totiž okupují komáři, kteří právě tuhle nemoc, která každoročně zabije tisíce lidí, přenášejí.

Komáři útočí! A roznášejí malárii! A to nejen v tropické Africe, ale už i v Česku. Jihomoravské rybníky totiž okupují komáři, kteří právě tuhle nemoc, která každoročně zabije tisíce lidí, přenášejí.

Na Břeclavsku v rybníku Nesyt u obce Sedlec objevili biologové z Akademie věd ČR komára, který přenáší malárii. A dokonce se na tomto místě přemnožil. „Komára druhu Anopheles hyrcanus jsme na Břeclavsku opravdu našli. Jisté riziko tu sice je, ale u nás je jiný způsob života než v zemích, kde se malárie vyskytuje. Nežijeme ve stájích a dodržujeme hygienické návyky,“ ujišťuje Oldřich Šebesta z Akademie věd. V našich podmínkách prý může komár, který nemoc přenáší, přežít chladné zimy. Nežijí u nás ale prvoci, kteří jsou původci malárie. Nebylo by to poprvé, co malárie napadla Česko. Za druhé světové války bylo dokonce kolem osmdesáti případů. Do konce roku 1950 se ji podařilo vymýtit.

Malárie v Česku? Ročně 25 případů!

„V republice je tak 25 případů za rok. Všichni pacienti ale onemocněli na cestě do ciziny. Objevily se však i případy tzv. letištní malárie, kdy cestovatel přivezl komára z dalekých krajin, jako je Turecko nebo Sýrie. Ten se usadil u letiště a dobře se mu tam dařilo. Stává se to ale jen ojediněle,“ uvádí přednosta kliniky infekčních chorob Fakultní nemocnice Bohunice Petr Husa.

Příznaky malárie se projevují nenápadně – pouhou horečkou či zvracením. Že jde o zákeřnou nemoc, která může skončit i smrtí, zjistí až odborníci v laboratořích.

5 podmínek, aby vás komár zabil
  1. Komár potřebuje optimální podmínky pro rozmnožování – teplo, vlhko (stojatá voda českých rybníků je ideální).
  2. Komáři musejí být infikovaní parazitem plasmodium.
  3. Štípnout vás musí komáří samička, která do vás vpraví i parazita s malárií.
  4. U lékaře se nepřijde na to, že byste mohli mít malárii. V Česku se s touto nemocí nepočítá a horečka, bolest hlavy a malátnost jsou příznaky obvyklejších chorob.
  5. K lékaři se dostanete příliš pozdě, protože příznaky podceníte. I když odborníci malárii rozpoznají, na vhodnou léčbu už nebude čas. Hrozí selhání ledvin a smrt.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.