Srdcaři pozor - meteorologové varují! Blíží se střídání teplot a tlaků | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Srdcaři pozor - meteorologové varují! Blíží se střídání teplot a tlaků

PRAHA – Ačkoliv v posledních dnech vypadalo počasí spíše podzimně, dnes přijde po studené vlně výrazné oteplení a teploty se mohou znovu dostat i přes tropickou třicítku. Tento stav ale nevydrží příliš dlouho, bude spíše jako na houpačce.



A navíc... 9 tipů, jak přežít rozmarné léto


Už v sobotu se totiž začne znovu ochlazovat, pak zase mírně oteplovat. A jak bude podle včerejší předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu následujících třicet dní?

11. – 20. července

Podle meteorologů potrvá nestálé oblačné počasí. Srážky se budou vyskytovat na celém území ČR, většinou půjde o občasné deště a přeháňky, zpočátku místy i silnější bouřky. Noční teploty se mají pohybovat mezi 17 až 11 stupni Celsia, uprostřed dekády mohou být i nižší, denní teploty budou 22 až 28 stupňů Celsia, v první polovině dekády v Čechách 18 až 24 stupně Celsia.

21. – 31. července

Meteorologové čekají méně oblačnosti a více slunečních dní. Ke konci měsíce se mohou objevit přeháňky či bouřky. Ranní teploty budou mezi 16 a 10 stupni Celsia, denní se mají pohybovat mezi 23 až 29 stupni Celsia, postupně může být místy i přes 30 stupňů Celsia.

1. – 10. srpna

Předpokládá se oblačné počasí s ochlazením a srážkami, zpočátku bouřkovými. Ubývání oblačnosti a srážek se očekává ke konci období. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 13 až sedmi stupni Celsia, nejvyšší denní mezi 19 a 25 stupni Celsia.

Odborníci se dušují: Takhle přežijete bláznivé léto

PRAHA (muf) – Počasí posledních týdnů je vážně bláznivé. Sluníčko, hned pak zamračeno, déšť, výkyvy teplot... Tady je 9 rad, jak se s tím vyrovnat!

Mnohým z nás výkyvy teplot znepříjemňují život. Postihují nás potíže s krevním oběhem nebo bolesti hlavy. „Teploty, které se střídají jako na horské dráze, oslabují náš oběhový systém. V tomto období bychom měli především dbát o vyváženou stravu,“ tvrdí výživový poradce Sven-David Müller-Nothmann.

1. Dejte si polévku

Dostatek vitaminů zabrání depresím z počasí a miska teplé polévky posílí váš oběhový systém a zbaví vás malátnosti. Nejlepší jsou zeleninové nebo masové vývary.

2. Hodně pijte

A to i v chladných dnech. Alespoň 2 až 3 litry. Zkuste do vody přidat par kapek citronové šťávy. Uvidíte, jak se vám osvěží mysl.

3. Tělo potřebuje chrom

To proto, aby měl organismus dost energie pro vypořádání se s proměnlivým letním počasím. Doplňte jídelníček o houby, bobule, rozinky a ořechy.

4. Železem proti bláznivinám počasí

Hlavně u žen a dívek mohou trvalé výkyvy počasí vést k akutnímu nedostatku železa. Přidejte si do jídelníčku petržel, bílé fazole, hrášek, jelita, játrovky a slávky jedlé.

5. Hořkost ulehčuje život

I hořké potraviny pomáhají vyrovnat se se střídavým počasím. Důležité stopové prvky najdete ve špenátu, grepu, artyčocích, šťovíku a brokolici. Ale třeba i v mnohém koření – pepři, majoránce, tymiánu a zázvoru.

6. Brambory na loupačku

Když venku lije, a pak skrz mraky prosvítá sluníčko, ale nemá sílu hřát, dejte na stůl brambory na loupačku. Zkuste je uvařit v páře a přidejte k nim pár snítek máty.

Jak se vyrovnat s bolestí hlavy a migrénou, kterou způsobují změny počasí.

7. Chlaďte spánek a čelo

Při mírných bolestech pomůže přiložit na spánky a čelo chladivý obklad. Zkuste si na spánek a čelo trošku poklepat mátovým olejíčkem nebo tygří mastí.

8. U silnějších bolestí použijte léky

Nad silnými bolestmi vyhrajete, když užijete léky, které obsahují látku ASS (např. aspirin) nebo ibuprofen. Na předpis v lékárně dostanete léky obsahující triptany.

9. Zažeňte bolesti sportem

Pomáhá běh ve volné přírodě nebo cyklistika. Sport vám pomůže přizpůsobit organismus na výkyvy teplot, a bolesti hlavy vás nebudou tak často trápit. Pomůže i plavání nebo jóga.


Autor: (nek, ČTK)

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.