České nemocnice očima pacientů - Špína, jídlo bez chuti a... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

České nemocnice očima pacientů - Špína, jídlo bez chuti a...

Nadprůměrně jsme spokojeni například s péčí onkologů.
Nadprůměrně jsme spokojeni například s péčí onkologů.

PRAHA – Vy s tím žlučníkem ze dvojáku jste za půl hodiny objednaný na sono, nezapomeňte na to! Jo, a vy s tou kýlou půjdete už zřejmě zítra domů. Pokud si myslíte, že lékaři a sestry s pacienty v českých nemocnicích už takto dávno nejednají.


Průzkum pro ministerstvo zdravotnictví

PRAHA – Vy s tím žlučníkem ze dvojáku jste za půl hodiny objednaný na sono, nezapomeňte na to! Jo, a vy s tou kýlou půjdete už zřejmě zítra domů. Pokud si myslíte, že lékaři a sestry s pacienty v českých nemocnicích už takto dávno nejednají a všem říkají jménem a nezapomínají ani na oslovení paní – pane, zřejmě jste ve špitále dlouho nebyli… Deníku Aha! se podařilo získat druhou část průzkumu kvality péče ve fakultních nemocnicích, který si nechalo zpracovat ministerstvo zdravotnictví. Dala by se přirovnat k černé listině českého zdravotnictví. Uvádí se v ní vše, co se nám nemocným nelíbí!

Autoři průzkumu se snaží desítky negativních zjištění vyvážit pozitivními a nemocnice chválit. Poukazují ale na takové věci, na něž pacient při příchodu do nemocnice ani v nejmenším nepomýšlí. „V rámci tělesného pohodlí v nemocnici nemají pacienti žádné špatné zkušenosti s pády z lůžka,“ píší o českých špitálech. Mnohem horší je pak ale výčet všech problémů. „Již menší spokojenost je s kvalitou jídla, s dobou ranního buzení a čistotou toalet a sprch. Právě kvalita jídla dosahuje vůbec nejnižší úrovně spokojenosti,“ uvádí se v průzkumu.

Kliknutím zvětšeteAle co, pacient si nebude hrát na nóbl pána a špínu v koupelně a chybějící papír na toaletě překousne. Jídlo mu mohou donést příbuzní, i když za 60 korun na den nesníst ani sousto z nemocniční stravy je už přepych. No, a vyspat se může marod přece až po návratu domů. Přitom se ví, že spánek posiluje organismus pro jeho boj s nemocí…

Velkým problémem je i to, že pacienti, kteří jsou odkázáni v nemocnici jen na péči sester a lékařů, často svého ošetřujícího doktora, na nějž by se měli ve všem spolehnout, neznají.

A jestli mají štěstí a strefí se a otázku na své zdraví položí svému ošetřujícímu lékaři, většinou se dozvědí několik odborných termínů, kterým stejně nerozumějí.

Která oddělení jsou nejlepší?

PRAHA – Pacienti největších českých špitálů ohodnotili i konkrétní odborníky v jednotlivých nemocnicích.
● Super péče. Nadprůměrně jsme spokojení s péči odborníků na: plastické chirurgii, očních a rehabilitačních odděleních a klinikách, onkologii a radiologii.
● Nic moc péče. Podprůměrně jsme podle průzkumu spokojeni na těchto odděleních nemocnic: pediatrie, léčebny dlouhodobě nemocných, gynekologie-porodnictví, psychiatrie, neurologie.

Kde jsou nejlepší sestřičky a doktoři?

PRAHA – V unikátním průzkumu se ministerstvo zdravotnictví rozhodlo změřit kvalitu šestnácti největších nemocnic v republice, které spravuje. Jejich pacienti oznámkovali i sestřičky a lékaře. Kde jsou nejlepší?

Kde léčí »nej« lékaři
1. Masarykův onkologický ústav, Brno
2. FN Král. Vinohrady, Praha
3. FN Plzeň

Kde jsou nejmilejší sestřičky?
1. Masarykův onkologický ústav, Brno
2. FN Plzeň
3. FN Hradec Králové

8 největších hrůz českých špitálů

1. Nerozumíme odborným termínům, kterými nám lékaři vysvětlují podrobnosti o naší nemoci a průběhu léčby. Zbytečně nás tak stresují!
2. Většina lékařů se neumí vcítit do kůže nemocného. Nedokáží vycítit, jak moc ho nemoc těla zraňuje i na duši. Neumějí nám poskytnout dostatečnou citovou oporu, vyslechnout nás a v boji s nemocí podpořit.
3. Neznáme svého ošetřujícího lékaře, nevíme, na koho se na svoji nemoc zeptat.
4. Lékaři nám jen ve spěchu řeknou pár slov o další léčbě. Nečekají ale už náš souhlas se zvoleným postupem léčby. O léčení máme přitom právo spolurozhodovat, a pokud máme v něčem nejasnosti, můžeme se obrátit na jiného lékaře (i v jiné nemocnici) a požádat o druhý odborný názor!
5. O tom, jak vážně jsme nemocní, nám jsou lékaři stále schopni říci na pokoji před jinými pacienty, ale třeba i na chodbě. Při probírání informací o zdravotním stavu a způsobu léčby máme nárok na soukromí!
6. Mezi pacientem a lékařem by měla panovat důvěra, v českých špitálech tomu tak ale není.
7. Propouštíme vás, a teď už po nás nic nechtějte! Takový pocit máme podle průzkumu při odchodu z nemocnice. Máme málo informací o nebezpečných příznacích, které se mohou objevit po propuštění z nemocnice.
8. Stejný nedostatek informací máme o lécích. Často nevíme, proč a jak je musíme po návratu z nemocnice užívat.

Hodnocené nemocnice

FN Brno, FN Hradec Králové, FN Královské Vinohrady v Praze, FN Na Bulovce v Praze, FN Olomouc, FN Ostrava, FN Plzeň, FN Thomayerova v Praze, FN u sv. Anny v Brně, FN Motol v Praze, IKEM v Praze, Masarykův onkologický ústav v Brně, Úrazová nemocnice v Brně, Ústav pro péči o matku a dítě v Praze.
Údaje nebyly k dispozici k Nemocnici Na Homolce a Všeobecné fakultní nemocnici v Praze.

Jaké máte zkušenosti z pobytu v nemocnici? Napište nám na: zdravi@ahaonline.cz


Autor: (wer)
Zdroj: Průzkum agentury STEM/MARK pro Ministerstvo zdravotnictví ČR
Foto Profimedia.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.