Vítr odfoukl pokrývače | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Vítr odfoukl pokrývače

Práce na kluzké střeše je vždy nebezpečná.
Práce na kluzké střeše je vždy nebezpečná. (pro Aha!: Leoš KUČERA, ČTK)

Morava se pere se sněhovou kalamitou ČR – Má to být poslední zimní týden, ovšem mráz má stále dost sil a útočí! Sněhová kalamita však míří z Čech na Moravu.

Má to být poslední zimní týden, ovšem mráz má stále dost sil a útočí! Sněhová kalamita však míří z Čech na Moravu. Tuny sněhu bortí střechy, na zavátých a zledovatělých vozovkách umírají lidé. Noční a ranní až čtrnáctistupňové teploty pod nulou na mnoha místech v České republice přetrvají minimálně do čtvrtka.

Řidiči, pozor! Český hydrometeorologický ústav varuje před závějemi, sněhovými jazyky a náledím. Výstraha platí pro kraje Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký, Moravskoslezský, Pardubický a kraj Vysočina. Vítr má mít sílu až 70 kilometrů za hodinu.
Silný vítr byl zřejmě příčinou i tragédie v Šumperku. Srazil devětačtyřicetiletého pokrývače z Frýdku-Místku, který zrovna pracoval na střeše stavby nákupního střediska. Pokrývač se propadl oknem světlíku. Spadl z výšky zhruba deseti metrů a byl na místě mrtvý.
Závěje a poryvy větru komplikují i dopravu. Zejména na Bruntálsku a na Opavsku. Silničáři tam včera zápasili se závějemi.
Ani včera se doprava na zavátých silnicích neobešla bez smrtelného případu. Už v osm ráno se u Lubence na Lounsku srazila dodávka s mikrobusem, který vezl lázeňské hosty z Prahy do Karlových Varů. „Řidič mikrobusu zemřel na místě. Řidiče dodávky jsme se zhmožděninami hrudníku a otřesem mozku převezli do nemocnice,“ uvedl mluvčí záchranky Karlovarského kraje Lukáš Hutta.
Od rána se nezastavili ani pražští hasiči, kteří shazovali ze střech životu nebezpečné rampouchy a převisy zledovatělého sněhu. „Před polednem jsme očistili kolem 30 střech a k dalším třiceti nás lidé volali,“ dodal mluvčí hasičů Vít Pernica.
Tíhu sněhu neustál nepoužívaný sklad bavlnářského závodu Perla v Zábřehu na Šumpersku. „Zřítila se jeho střecha a část zdí. Sutiny zasypaly přilehlou ulici,“ řekla mluvčí krajských hasičů Martina Pavlíčková.

Počasí se opravdu zbláznilo.

14.3.2006

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.