Největšího utíkače uspali - Převezli opičího Kajínka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Největšího utíkače uspali - Převezli opičího Kajínka

Heiko se narodil ve znamení Vah. Ty mu dávají do vínku přátelskou povahu, trochu náladovosti a velkou touhu po tom být milován.
Heiko se narodil ve znamení Vah. Ty mu dávají do vínku přátelskou povahu, trochu náladovosti a velkou touhu po tom být milován.  (pro Aha! – Igor Zehl a ČTK)

BRNO – Akce kulový blesk proběhla včera v brněnské zoo. Z provizorní ubikace do zrekonstruovaného výběhu ošetřovatelé stěhovali dvě opice dželady Heiko a Helgen. Heiko je v zahradě stejně populární útěkář jako v české kriminální historii doživotní vězeň Jiří Kajínek, který jako jediný v říjnu 2000 pokořil mírovskou pevnost.

Heiko loni v září nečekaně překonal elektrický ohradník a vysoký plot. Nikým nepozorován zmizel s nasazením vlastního života za dobrodružstvím. Tak jako kvůli Kajínkovi i kvůli Heikovi byla učiněna bezpečnostní opatření. „Kolem výběhu jsme zvýšili elektrický ohradník, odstranili jsme stromy a větve, které by přesahovaly přes plot, a především vyměnili celou elektroinstalaci, která v září způsobila pokles napětí a umožnila tak Heikovi útěk,“řekl včera Aha! mluvčí zoo Pavel Hrazdíra.

Ani při transportu nedostal Heiko šanci k dalšímu výletu. Veterinář ho totiž i s jeho nerozlučným kamarádem uspal. Důvodem k tomu nebyla jen obava z jejich útěku, ale také to, aby neprožívali zbytečný stres.

Kajínek X Heiko

Převoz: jednoho svázali, druhému dali injekci
Útěk: oba se nečekaně spustili za plot

Jiří Kajínek

  • Kajínek se narodil ve znamení Kozoroha, což mu dává do vínku tvrdost, výrazný nadhled v některých věcech, sklon ke strategickému jednání a plánování, velkou ctižádost. Svoje názory nemění. Kajínek je podle znalců inteligentní, podle žen, které se s ním setkaly, galantní a ochranitelský.
  • Kajínka vždy převáží eskorta vyzbrojená samopaly v pancéřovaném autě doprovázeném dalšími vozy s ozbrojenci. Na Kajínkův odjezd z valdické věznice dohlížela policie i z vrtulníku. Refl ektory helikoptéry pročesávaly okolí věznice. Odsouzený je vždy spoutaný na »medvěda«, tj. pouta na rukou má přikurtované ke koženému opasku a od něj vede řetěz upevněný k nohám.
  • Při útěku z Mírova přepiloval diamantovou strunou mříže a za pomoci lana upleteného z prostěradel a silonového špagátu překonal cestu ze třetího patra arestu na cimbuří. Z něj se po provaze spustil dolů. Dozorci po něm při tom stříleli. Unikal 40 dní. Policisté ho dopadli až v Praze. Už předtím utekl při procházce z věznice v Českých Budějovicích, ale byl zadržen ještě týž den. V roce 1996 pak přeřezal mříže v přísně střežené věznici ve Valdicích, dopaden byl ještě v areálu věznice.

Heiko

  • Heiko se narodil ve znamení Vah. Ty mu dávají do vínku přátelskou povahu, trochu náladovosti a velkou touhu po tom být milován. Podle ošetřovatelů je Heiko zvědavý, chytrý a šikovný. Špatně snáší samotu, stále vedle sebe potřebuje mít svého kamaráda Helgena. Je zvědavý, odvážný a trochu dobrodruh. Není útočný.
  • Po dopadení u Brna i před včerejším stěhováním dostal Heiko sedativa a pak ho veterinář narkotizační foukačkou uspal. Ošetřovatelé ho položili na deku a na vozíku ho spícího převezli do nové ubikace. Tam mu veterinář píchl látku na probuzení.
  • K útěku hbitě využil okamžiku, kdy selhala elektroinstalace a v ohradníku pokleslo napětí. Heiko vylezl na strom a po větvi, která přesahovala z výběhu ven, se spustil za plot. Nahánět se nechal pracovníky zoo, městskou policií a občany dva dny. Nakonec ho dopadli na městském golfovém hřišti v Jinačovicích u Brna.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.