Hospodští naříkají: Češi už nechtějí jíst vepřo-knedlo-zelo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Hospodští naříkají: Češi už nechtějí jíst vepřo-knedlo-zelo!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Profmedia.cz)

„Pane vrchní, dám se výpečky se šesti! A pro kamaráda vepřo-knedlo-zelo! A hodně zelí!“ Tak takové objednávky se stávají v tuzemsku téměř raritou, jak prozradila anketa Nedělního Aha!.

Na tu odpovídala více než stovka českých restauratérů a majitelů nejrůznějších občerstvení, jejichž úkolem bylo jmenovat nejčastější jídla, která si u nich hosté objednávají. Výsledky byly velice překvapivé. V první desítce se umístilo jediné tradiční české jídlo! Je to dobře, nebo špatně? Desítku nejčastěji objednávaných jídel jsme nechali »proklepnout« dietoložkami Tamarou Starcovou a Martinou Pucherovou.

  1. Pizza
    Pokud si dáte pizzu se salámem a smetanou, tak tenhle pokrm skutečně žádná pozitiva nenabízí. Je v něm hodně energie, ale žádné vitaminy. Pizza s rybou nebo zeleninou je trochu lepší variantou, ale vitaminy stále chybí!
  2. Těstoviny
    Další z tradičních italských pokrmů má dvě tváře. Pokud si dáme těstoviny s čerstvou zeleninou, kvalitním olejem, rybou nebo přírodně upraveným masem, tak jíme vcelku zdravě. Pokud ale zvolíme těstoviny se smetanou, restovanou zeleninou a špekem, tak jen přijmeme hodně energie, kterou nespotřebujeme.
  3. Hamburger s hranolky
    Jídlo, které děti milují, je v zásadě úplně špatné. Je v něm mnoho energie a tuků, zcela nevhodný je také vzájemný poměr živin. Pokud nechcete přibrat a zadělat si na nejrůznější potíže, tak tuhle »dobrotu« nejezte příliš často.
  4. Steak
    Pokud si dáme samotný steak, třeba s malou vařenou bramborou a zeleninovým salátem, tak se jedná o vcelku zdravé jídlo. Velikost steaků nad 200 gramů je ale nadbytečná! Málo propečené steaky (tzv. krvavé) zase mohou představovat následné zdravotní komplikace.
  5. Smažený sýr
    Záleží pochopitelně na druhu sýra. Obvykle ale platí, že se jedná o příliš velký podíl tuku a energie. Ne, takové stravování není vhodné.
  6. Špagety
    I když by mohly směle patřit mezi těstoviny, obvyklou úpravou se spíš podobají tradičnímu českému jídlu. Ukrývají v sobě hodně energie, ale v podstatě žádná pozitiva.
  7. »Čína«
    Čínská jídla znamenají zpravidla hodně tuku a tím i energie. Lze volit mezi menším a větším zlem. Nevhodné jsou smažené složky, lepší variantou je rýže a zeleninový salát.
  8. Svíčková na smetaně
    Pokud půjde opravdu o klasickou verzi se špekem, smetanou, šlehačkou je to velmi tučné a energetické jídlo. Varianty odlehčené, tedy bez špeku, bez smetany v omáčce, s troškou rostlinné šlehačky jsou adekvátní běžné porci jídla. Pozor ale na konzumaci knedlíků. Nad tři kusy je to moc.
  9. Kuřecí medailonky
    Se zeleninovým salátem a malou porcí vařených brambor velmi dobrá kombinace. Se smaženými brambory, tatarskou či jinou obdobnou omáčkou to dobrá kombinace není.
  10. Gyros
    S velkou porcí zeleniny v klasické úpravě v řeckém chlebu a s řeckým jogurtem s česnekem dobrá a vyvážená varianta stravování.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.