Hospodští naříkají: Češi už nechtějí jíst vepřo-knedlo-zelo!
„Pane vrchní, dám se výpečky se šesti! A pro kamaráda vepřo-knedlo-zelo! A hodně zelí!“ Tak takové objednávky se stávají v tuzemsku téměř raritou, jak prozradila anketa Nedělního Aha!.
Na tu odpovídala více než stovka českých restauratérů a majitelů nejrůznějších občerstvení, jejichž úkolem bylo jmenovat nejčastější jídla, která si u nich hosté objednávají. Výsledky byly velice překvapivé. V první desítce se umístilo jediné tradiční české jídlo! Je to dobře, nebo špatně? Desítku nejčastěji objednávaných jídel jsme nechali »proklepnout« dietoložkami Tamarou Starcovou a Martinou Pucherovou.
-
Pizza
Pokud si dáte pizzu se salámem a smetanou, tak tenhle pokrm skutečně žádná pozitiva nenabízí. Je v něm hodně energie, ale žádné vitaminy. Pizza s rybou nebo zeleninou je trochu lepší variantou, ale vitaminy stále chybí! -
Těstoviny
Další z tradičních italských pokrmů má dvě tváře. Pokud si dáme těstoviny s čerstvou zeleninou, kvalitním olejem, rybou nebo přírodně upraveným masem, tak jíme vcelku zdravě. Pokud ale zvolíme těstoviny se smetanou, restovanou zeleninou a špekem, tak jen přijmeme hodně energie, kterou nespotřebujeme. -
Hamburger s hranolky
Jídlo, které děti milují, je v zásadě úplně špatné. Je v něm mnoho energie a tuků, zcela nevhodný je také vzájemný poměr živin. Pokud nechcete přibrat a zadělat si na nejrůznější potíže, tak tuhle »dobrotu« nejezte příliš často. -
Steak
Pokud si dáme samotný steak, třeba s malou vařenou bramborou a zeleninovým salátem, tak se jedná o vcelku zdravé jídlo. Velikost steaků nad 200 gramů je ale nadbytečná! Málo propečené steaky (tzv. krvavé) zase mohou představovat následné zdravotní komplikace. -
Smažený sýr
Záleží pochopitelně na druhu sýra. Obvykle ale platí, že se jedná o příliš velký podíl tuku a energie. Ne, takové stravování není vhodné. -
Špagety
I když by mohly směle patřit mezi těstoviny, obvyklou úpravou se spíš podobají tradičnímu českému jídlu. Ukrývají v sobě hodně energie, ale v podstatě žádná pozitiva. -
»Čína«
Čínská jídla znamenají zpravidla hodně tuku a tím i energie. Lze volit mezi menším a větším zlem. Nevhodné jsou smažené složky, lepší variantou je rýže a zeleninový salát. -
Svíčková na smetaně
Pokud půjde opravdu o klasickou verzi se špekem, smetanou, šlehačkou je to velmi tučné a energetické jídlo. Varianty odlehčené, tedy bez špeku, bez smetany v omáčce, s troškou rostlinné šlehačky jsou adekvátní běžné porci jídla. Pozor ale na konzumaci knedlíků. Nad tři kusy je to moc. -
Kuřecí medailonky
Se zeleninovým salátem a malou porcí vařených brambor velmi dobrá kombinace. Se smaženými brambory, tatarskou či jinou obdobnou omáčkou to dobrá kombinace není. -
Gyros
S velkou porcí zeleniny v klasické úpravě v řeckém chlebu a s řeckým jogurtem s česnekem dobrá a vyvážená varianta stravování.