Pohřeb vojáka Milana Štěrby zabitého v Afghánistánu: Sbohem, hrdino! Když ostrým chlapům tečou slzy… | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Pohřeb vojáka Milana Štěrby zabitého v Afghánistánu: Sbohem, hrdino! Když ostrým chlapům tečou slzy…

Milan Štěrba se svým synkem. Roční Ríša si bude tatínka pamatovat pouze z této fotografie.
Milan Štěrba se svým synkem. Roční Ríša si bude tatínka pamatovat pouze z této fotografie. (Aha! – Kateřina Kalibánová, Josef Mašek, Blesk)

PRAHA – Poslední rozloučení s padlým vojákem Milanem Štěrbou (†36), kterého minulé pondělí zabil v Afghánistánu sebevražedný terorista, se včera ráno konalo ve strašnickém krematoriu. Pro širší veřejnost bylo uzavřené, kromě jeho manželky Soni, synka Ríši (1) a rodiny mu však přišli říct poslední sbohem i kamarádi, vojáci a politici.

Poslední rozloučení s padlým vojákem Milanem Štěrbou (†36), kterého minulé pondělí zabil v Afghánistánu sebevražedný terorista, se včera ráno konalo ve strašnickém krematoriu. Pro širší veřejnost bylo uzavřené, kromě jeho manželky Soni, synka Ríši (1) a rodiny mu však přišli říct poslední sbohem i kamarádi, vojáci a politici.

Obřadní síň byla nabitá k prasknutí. Snad největší emoce způsobila vzpomínka Štěrbova kamaráda, který s ním sloužil. Mezi písničkami na rozloučenou zazněla i padlého oblíbená »Kdož sú Boží bojovníci« od Daniela Landy. To už nedokázal slzy zadržet vůbec nikdo…

Armáda připravila poslední rozloučení se všemi poctami. Před krematoriem stála čestná stráž, která později vystřelila tři salvy. Vojenská hudba Praha mu zatroubila vojenskou večerku. Nad areálem krematoria přeletěl vrtulník Mi-17. „Doufám, že to byl poslední mrtvý mezi českými vojáky v zahraničí,“ pronesl náčelník generálního štábu Vlastimil Picek. Mezi hosty byli i premiér Mirek Topolánek, šéf Sněmovny Miroslav Vlček, ministryně obrany Vlasta Parkanová a její předchůdce Jaroslav Tvrdík.

Picek slíbil, že manželka Štěrby ani roční Ríša materiálně trpět nebudou. „O rodinu bude postaráno,“ řekl. Podle Štěrbova známého, který na pohřeb přijel z Malých Losenic na Žďársku, odkud padlý voják pocházel, to ale nebude nic platné. „Nic ho manželce Soně, Ríšovi, ale ani nám ostatním, kteří jsme Milana měli rádi, nenahradí. Přitom za měsíc se měl vrátit,“ povzdechl si se slzami v očích.

Milan Štěrba byl praporčíkem speciálních sil vojenské policie. Zahynul v jihoafghánské provincii Hílmand, když na konvoj NATO najel atentátník autem. Výbuch zranil další dva Čechy, jednoho z nich těžce. Tělo padlého vojáka zpět do Česka dopravil speciální letoun minulý pátek. Ministryně Vlasta Parkanová Milana Štěrbu ještě týž den posmrtně povýšila na poručíka.

Co dostane rodina mrtvého vojáka
  • 96 000 Kč – vdově odškodnění ve výši 12násobku min. mzdy
  • 160 000 Kč – dítěti odškodnění ve výši 20násobku min. mzdy
  • až 1 920 000 Kč – ministryně může rozhodnout o mimořádném odškodnění ve výši až 240násobku min. mzdy, tedy 1 920 000 Kč.
  • Až 32 000 Kč – Náhrada na výživu pozůstalých a příspěvek na pohřeb
  • Celkem až 2 208 000 Kč

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.