Příběh slepé Míši vhání slzy do očí: Zemřel jí nejlepší přítel | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Příběh slepé Míši vhání slzy do očí: Zemřel jí nejlepší přítel

Míša Balážová (26) je taková normální holka. Něčím se ale přece jenom od většiny svých vrstevnic liší - od narození je totiž nevidomá. Loni se ale na ni usmálo štěstí, to když získala státní příspěvek na vodícího psa.


● Dluží za něj statisíce
● A ona? Bojuje dál!
● Kdo z vás by tohle zvládl?

Rázem nebyla ve světě věčné tmy sama a mohla žít zase o kousek lépe, nebyla závislá na pomoci ostatních lidí. Jenže pak její chundelatý přítel nešťastnou náhodou přišel o život a Míše se v tu chvíli zbortil svět. Stát navíc po Míše začal vymáhat zpátky příspěvek na psa. Dívka pracující v chráněné dílně tak rázem dlužila více než 170 tisíc korun!

Pes je prý pomůcka!

Vodící pes je podle zákona kompenzační pomůcka a na jeho pořízení může nevidomý člověk dostat státní příspěvek do výše 210 tisíc korun. Míšina žádost o příspěvek ve výši 194 000 byla schválena a Berýsek, jak se její nový přítel jmenoval, začal svou paničku vodit po ulicích Ústí nad Labem, kde Míša žije. Pejsek neulehčil život jen Míše, ale i jejím rodičům. „Dokud jsem pejska neměla, bylo to složité. Hlavně pro moji maminku. Musela mě všude vodit a neměla dost času pro sebe. Když jsem dostala Berýska, všechno se změnilo,“ říká Míša. Její maminka k tomu dodává: „Večer jsem šla do práce, do postele jsem se dostala tak v jednu. Ráno v šest jsem musela být zase na nohou, abych mohla do práce odvést Míšu. Odpoledne jsem ji šla vyzvednout, potom zase honem do práce. Nejdřív jsem se samozřejmě bála, jak to sama se psem zvládne. Chvíli jsem ještě chodila s ní, několikrát jsem ji dokonce vypravila na cestu a potom ji tajně sledovala. Bylo to ale fantastické!“ Jenže štěstí nemělo dlouhého trvání.

Záhadná smrt

Kliknutím zvětšetePřišlo to jako blesk z čistého nebe. Začátkem listopadu začal mít Berýsek zdravotní problémy, které vyvrcholily v polovině měsíce uprostřed noci. Balážovi okamžitě psa odvezli na veterinární pohotovost, kde ovšem Berýsek záhadně skonal. Až pitva ukázala, že příčinou úmrtí byl chuchvalec nití a úzká zelená gumička, která se mu vzpříčila v žaludku. Kde nitě a gumičku spolykal, není jisté. Pro Míšu i celou rodinu to byla obrovská rána, ne jenom proto, že pes usnadnil všem život, ale i proto, že se za těch pár měsíců stal členem rodiny. „Je to strašně smutné. Každý na ulici říkal, jak krásný je to pes. Seznámila jsem se díky němu se spoustou lidí, povídali si se mnou na ulici, v autobuse, všude…“ vypráví Míša o svém psím příteli se slzami v očích. Kromě přítele samozřejmě odešel i pomocník, a život rodiny se vrátil do starých kolejí. Míša se stala opět zcela závislá na pomoci své maminky.

Vraťte peníze! A hned!

Kliknutím zvětšeteMíša dostala na psa státní příspěvek ve výši 194 tisíc korun. Stejně jako u jakékoliv jiné kompenzační pomůcky je v zákoně stanoveno, že přijde-li z jakéhokoliv důvodu postižený člověk o tuto pomůcku dříve než před uplynutím pěti let, musí státu vrátit poměrnou částku a navíc nemá nárok na další příspěvek. To samé se stalo i Balážovým. Jednoho dne tak přišla výzva k zaplacení 174 400 korun! Míša v chráněné dílně vydělává 7500 korun měsícně, její maminka příspěvek na péči a přivydělává rodině uklízením. Peněz rodina nemá nazbyt a taková suma je zkrátka nad jejich možnosti. Ze svízelné situace se rodině snaží pomoci Ing. Nerglová z firmy HE+PA, která cvičí psy pro nevidomé a vychovala i Berýska. „Podali jsme na ministerstvo žádost o zmírnění tvrdosti zákona. Máme v ruce pitevní zprávu, ve které je jasně řečeno, že pes zemřel nešťastnou náhodou. V takových případech prý ministerstvo často žádosti vyhoví,“ doufá Nerglová. Další problém ale spočívá v tom, že Míša nemá ještě 4,5 roku nárok na další příspěvek. Životem teď půjde zase sama.


Autor: Martin KIML
Foto Aha! – Kateřina Kalibánová

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.