Ve vaší ledničce číhá rakovina! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Ve vaší ledničce číhá rakovina!

„Tak copak tu mám ještě dobrého?“
„Tak copak tu mám ještě dobrého?“

Není to tak dávno, kdy si Státní zemědělská a potravinářská inspekce objednala průzkum stravovacích zvyklostí českých spotřebitelů. Průzkum odhalil několik šokujících informací!


Potravinářská inspekce

● Okrajujete plesnivou zeleninu?
● Jíte banány s černou slupkou?
● Jaké další chyby děláte?

Téměř polovina Čechů vykrajuje nahnilé ovoce a konzumuje ho, přestože takový plod obsahuje rakovinotvorné plísně. Klidně si také kupujeme maso, které »plave« v kalné vodě, což znamená, že je zkažené. Nedělní Aha! zkoumalo, jaké další nezdravé stravovací návyky Češi mají a čemu je lepší se v každém případě vyhnout.

Porušený obal
(25 % spotřebitelů)

Každý čtvrtý Čech vůbec nekontroluje obal výrobku, a to dokonce ani u masa. Pokud je maso vakuově baleno, zkontrolujte, zda je obal neporušen a je zachováno vakuum. Uvolněná voda okolo výrobku musí být čirá.
Aha!: Zkalená uvolněná voda znamená, že proces kažení už začal, ruce pryč!

Opětovné zmrazení zeleniny
(10 % spotřebitelů)

Každý desátý člověk klidně zmrazí už jednou rozmrzlé potraviny. Bohužel to někdy dělají i prodejci!
Aha!: Zmrazená zelenina nesmí obsahovat kusy ledu, jednotlivé kousky zeleniny nesmí být přimrzlé k sobě. To všechno je známka toho, že zelenina už jednou rozmrzla a byla znovu zmražena.

Masné separáty
(30 % spotřebitelů)

U levnějších masných výrobků je ve složení napsáno masný separát. Vězte, že takový výrobek maso viděl možná z rychlíku. Separát se vyrábí z jatečních zbytků, tj. kostí, šlach.
Aha!: Je to sice levné, ale zdravé rozhodně ne.

Okrajované nahnilé ovoce
(43 % spotřebitelů)

Je vcelku běžné, že lidé odkrojí nahnilý kousek ovoce a zbytek sní. Někteří prodejci okrajované ovoce dokonce prodávají, což je ovšem zakázáno! Plíseň či hnilobný proces už ale zasáhl celou potravinu. Takové ovoce může být i karcinogenní.
Aha!: Tmavá slupka banánu neznamená, že dužina není v pořádku. Přesto je lepší takový banán nejíst, pouhým okem nezjistíme, jestli už hnilobný proces nezačal.

Prošlé potraviny
(40 % spotřebitelů)

Čtyřiceti procentům lidí se stalo, že si domů přinesli jídlo z prošlým datem spotřeby. Smutná vizitka prodejců!
Aha!: Nezbývá než se opravdu detailně zaměřit na složení výrobku a datum trvanlivosti. Vezměte si s sebou na nákup brýle!

Marmelády s plísní
(38 % spotřebitelů)

Když najdete na povrchu marmelády plíseň, tak ji odstraníte a zbytek marmelády sníte? To není vhodné!
Aha!: Kořínky plísně jsou v celé potravině, odebrat plíseň z povrchu nestačí. Taková potravina je karcinogenní!

Zelené brambory
(20 % spotřebitelů)

Příliš často kupujeme nazelenalé brambory!
Aha!: Nazelenalé brambory nechte v regálu. Nejsou v pořádku a způsobí vám nepříjemné žaludeční problémy.

Nebezpečné zeleninové směsi
(20 % spotřebitelů)

Někteří prodejci ve snaze prodat své zboží dávají do zeleninových směsí i výkroje z nahnilých plodů.
Aha!: Při koupi zkontrolujte, že v balíčku nejsou výkroje z nahnilé zeleniny, že je zelenina označena a uchována při teplotě do 5 °C.

Neumyté ovoce a zelenina
(18 % spotřebitelů)

Připadá vám, že ovoce a zeleninu před konzumací omyje každý? Pletete se!
Aha!: Ovoce a zelenina by sice měly být umyty už při prodeji, ale přesto si doma s hygienou dejte záležet. Riskujete totiž vleklé žaludeční potíže.

Nevhodně skladované maso
(40 % spotřebitelů)

Čtyřicet procent českých kupujících se vůbec nezajímá o to, jakým způsobem jsou skladovány masné výrobky u prodejce!
Aha!: Je důležité, aby byly masné výrobky skladovány v chladicí vitríně, nebo nabízeny přímo z pultu. Pokud maso zjevně není v chladu, nekupujte ho, hrozí minimálně žaludeční potíže.

Jateční odpad
(47 % vepřov. masa)

Asi 47 % vepřového masa dovezeného do ČR je nekvalitní jateční odpad používaný na výrobu měkkých salámů a levných párků.
Aha!: Tato jídla konzumujte pouze v malém množství. Kromě nekvalitního masa jsou také plná soli a chemických konzervantů.

Plastové předměty v obalu
(5 % spotřebitelů)

Vyskočí-li na vás ze zmražené drůbeže malý umělohmotný předmět připomínající stříkačku, prostudujte si pozorně etiketu.
Aha!: Je-li na etiketě napsáno »obsahuje pop-up«, můžete být v klidu, jedná se o indikátor kvalitního propečení. Narazíte na něj hlavně u drůbeže z dovozu. Pokud tam nic napsáno není, raději produkt nejezte!

Co je ještě dobré vědět?

Zelené žloutky vajíček – Má-li vaječný žloutek nazelenalou barvu, klidně jezte, vaše zdraví není ohroženo.
Biopotraviny – Hlavně ovoce a zelenina na první pohled nevypadají tak luxusně jako produkty chemicky ošetřené. Nenechte se zmýlit, biopotraviny jsou mnohem zdravější, i když tak třeba nevypadají.
Špenát – Špenát neobsahuje tolik železa, jak se traduje. Pro denní dávku by musel muž sníst 0,5 kg a žena dokonce 1 kg!
Balená voda – Podle kvality se řadí do čtyř kategorií. Nejkvalitnější je voda kojenecká, naopak v lahvi s nápisem PITNÁ VODA je pravděpodobně voda velmi podobná té, co nám doma teče z kohoutku.


Autor: (mik)
Foto Profimedia.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.