Ve vaší ledničce číhá rakovina!
Není to tak dávno, kdy si Státní zemědělská a potravinářská inspekce objednala průzkum stravovacích zvyklostí českých spotřebitelů. Průzkum odhalil několik šokujících informací!
Potravinářská inspekce
● Okrajujete plesnivou zeleninu?
● Jíte banány s černou slupkou?
● Jaké další chyby děláte?
Téměř polovina Čechů vykrajuje nahnilé ovoce a konzumuje ho, přestože takový plod obsahuje rakovinotvorné plísně. Klidně si také kupujeme maso, které »plave« v kalné vodě, což znamená, že je zkažené. Nedělní Aha! zkoumalo, jaké další nezdravé stravovací návyky Češi mají a čemu je lepší se v každém případě vyhnout.
Porušený obal
(25 % spotřebitelů)
Každý čtvrtý Čech vůbec nekontroluje obal výrobku, a to dokonce ani u masa. Pokud je maso vakuově baleno, zkontrolujte, zda je obal neporušen a je zachováno vakuum. Uvolněná voda okolo výrobku musí být čirá.
Aha!: Zkalená uvolněná voda znamená, že proces kažení už začal, ruce pryč!
Opětovné zmrazení zeleniny
(10 % spotřebitelů)
Každý desátý člověk klidně zmrazí už jednou rozmrzlé potraviny. Bohužel to někdy dělají i prodejci!
Aha!: Zmrazená zelenina nesmí obsahovat kusy ledu, jednotlivé kousky zeleniny nesmí být přimrzlé k sobě. To všechno je známka toho, že zelenina už jednou rozmrzla a byla znovu zmražena.
Masné separáty
(30 % spotřebitelů)
U levnějších masných výrobků je ve složení napsáno masný separát. Vězte, že takový výrobek maso viděl možná z rychlíku. Separát se vyrábí z jatečních zbytků, tj. kostí, šlach.
Aha!: Je to sice levné, ale zdravé rozhodně ne.
Okrajované nahnilé ovoce
(43 % spotřebitelů)
Je vcelku běžné, že lidé odkrojí nahnilý kousek ovoce a zbytek sní. Někteří prodejci okrajované ovoce dokonce prodávají, což je ovšem zakázáno! Plíseň či hnilobný proces už ale zasáhl celou potravinu. Takové ovoce může být i karcinogenní.
Aha!: Tmavá slupka banánu neznamená, že dužina není v pořádku. Přesto je lepší takový banán nejíst, pouhým okem nezjistíme, jestli už hnilobný proces nezačal.
Prošlé potraviny
(40 % spotřebitelů)
Čtyřiceti procentům lidí se stalo, že si domů přinesli jídlo z prošlým datem spotřeby. Smutná vizitka prodejců!
Aha!: Nezbývá než se opravdu detailně zaměřit na složení výrobku a datum trvanlivosti. Vezměte si s sebou na nákup brýle!
Marmelády s plísní
(38 % spotřebitelů)
Když najdete na povrchu marmelády plíseň, tak ji odstraníte a zbytek marmelády sníte? To není vhodné!
Aha!: Kořínky plísně jsou v celé potravině, odebrat plíseň z povrchu nestačí. Taková potravina je karcinogenní!
Zelené brambory
(20 % spotřebitelů)
Příliš často kupujeme nazelenalé brambory!
Aha!: Nazelenalé brambory nechte v regálu. Nejsou v pořádku a způsobí vám nepříjemné žaludeční problémy.
Nebezpečné zeleninové směsi
(20 % spotřebitelů)
Někteří prodejci ve snaze prodat své zboží dávají do zeleninových směsí i výkroje z nahnilých plodů.
Aha!: Při koupi zkontrolujte, že v balíčku nejsou výkroje z nahnilé zeleniny, že je zelenina označena a uchována při teplotě do 5 °C.
Neumyté ovoce a zelenina
(18 % spotřebitelů)
Připadá vám, že ovoce a zeleninu před konzumací omyje každý? Pletete se!
Aha!: Ovoce a zelenina by sice měly být umyty už při prodeji, ale přesto si doma s hygienou dejte záležet. Riskujete totiž vleklé žaludeční potíže.
Nevhodně skladované maso
(40 % spotřebitelů)
Čtyřicet procent českých kupujících se vůbec nezajímá o to, jakým způsobem jsou skladovány masné výrobky u prodejce!
Aha!: Je důležité, aby byly masné výrobky skladovány v chladicí vitríně, nebo nabízeny přímo z pultu. Pokud maso zjevně není v chladu, nekupujte ho, hrozí minimálně žaludeční potíže.
Jateční odpad
(47 % vepřov. masa)
Asi 47 % vepřového masa dovezeného do ČR je nekvalitní jateční odpad používaný na výrobu měkkých salámů a levných párků.
Aha!: Tato jídla konzumujte pouze v malém množství. Kromě nekvalitního masa jsou také plná soli a chemických konzervantů.
Plastové předměty v obalu
(5 % spotřebitelů)
Vyskočí-li na vás ze zmražené drůbeže malý umělohmotný předmět připomínající stříkačku, prostudujte si pozorně etiketu.
Aha!: Je-li na etiketě napsáno »obsahuje pop-up«, můžete být v klidu, jedná se o indikátor kvalitního propečení. Narazíte na něj hlavně u drůbeže z dovozu. Pokud tam nic napsáno není, raději produkt nejezte!
Co je ještě dobré vědět?
Zelené žloutky vajíček – Má-li vaječný žloutek nazelenalou barvu, klidně jezte, vaše zdraví není ohroženo.
Biopotraviny – Hlavně ovoce a zelenina na první pohled nevypadají tak luxusně jako produkty chemicky ošetřené. Nenechte se zmýlit, biopotraviny jsou mnohem zdravější, i když tak třeba nevypadají.
Špenát – Špenát neobsahuje tolik železa, jak se traduje. Pro denní dávku by musel muž sníst 0,5 kg a žena dokonce 1 kg!
Balená voda – Podle kvality se řadí do čtyř kategorií. Nejkvalitnější je voda kojenecká, naopak v lahvi s nápisem PITNÁ VODA je pravděpodobně voda velmi podobná té, co nám doma teče z kohoutku.
Autor: (mik)
Foto Profimedia.cz