Jatka na českých silnicích! Denně umírá spousta zvířat | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Jatka na českých silnicích! Denně umírá spousta zvířat

V Dubnu u Příbrami autem sraženou srnu jednoduše přehodili přes značku.
V Dubnu u Příbrami autem sraženou srnu jednoduše přehodili přes značku. (: ČTK, Pavel MOULIS)

PRAHA – Nekončící masakr! Zajíci, kočky a psi bez hlav, rozjetí ježci, mrtví ptáci, zranění divočáci a srnky… Zvířata dennodenně umírají na českých silnicích.

Nejnovější případ se stal ve čtvrtek večer. Dvě divoká prasata vyběhla z břízek pod auto na silnici u Bukovan. Řidič (42) vozu Toyota Aygo stěží zabrzdil. Jeden z divočáků narazil do přední části auta. Šofér vyvázl bez zranění, zraněného zvířete se ujal vedoucí tamní bažantnice.

Podle Ondřeje Fialy z Českého svazu ochránců přírody zahynou ročně na našich silnicích desetitisíce zvířat. Další tisíce jsou po střetu s autem zraněny. „Loni záchranné stanice přijaly kolem 800 zvířat poraněných při střetu s motorovým vozidlem. Je to asi deset procent všech našich pacientů. Poranění při nehodě na silnici je po opuštěných mláďatech druhý nejčastější důvod, proč se do stanic dostávají,“ řekl Fiala.

Podle Karla Makoně ze Záchranné stanice živočichů v Plzni ohrožuje zvířata nejen provoz na silnicích a nepozornost řidičů, ale i nevychovanost lidí, kteří házejí odpadky do příkopů vedle komunikací. „Zbytky lákají hraboše a drobné hlodavce. Tučná sousta zase sovy a dravé ptáky, nejčastěji káňata nebo poštolky. Neodhadnou vzdálenost ani rychlost auta a skončí pod ním,“ varuje Makoň.

Pokud pod vaším autem skončí srnka, divoké prase či jiné zvíře, neplánujte hostinu. Zvěř je totiž řidič povinen odevzdat mysliveckému hospodáři dané honitby nebo kontaktovat záchrannou stanici živočichů či policii. Jestliže si »maso« nechá, dopouští se pytláctví a hrozí mu až dva roky vězení.

Několik případů, kdy po střetu s autem zahynul čáp, který hledal potravu právě v příkopech, řešila stanice v Plzni. „Museli jsme sundávat mláďata nebo vejce z hnízd. Zůstaneli u čápů jen jeden z rodičů, nemá šanci potomky vychovat,“ tvrdí Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů v Plzni.

Teď na jaře mohou řidiče na silnicích nejčastěji zaskočit především sovy, které v příkopech loví potravu pro mláďata, dále mladí zajíci, kteří právě opouštějí rodná teritoria. Ježky zase do vozovek láká hmyz shlukující se na suchém a teplém asfaltu. Vyhřívat a sušit se na silnici chodí na jaře také bažanti.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.