Chřipková epidemie: Čekárny jsou prázdné! Jsou na vině zavedené poplatky u lékaře? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Chřipková epidemie: Čekárny jsou prázdné! Jsou na vině zavedené poplatky u lékaře?

18. ledna 2007, zlínská nemocnice:
Přesně před rokem byla čekárna úplně plná, letos naopak prázdná.
18. ledna 2007, zlínská nemocnice: Přesně před rokem byla čekárna úplně plná, letos naopak prázdná. (pro Aha! – Ivan Dostál)

ZLÍN – Jedním z hlavních důvodů, proč ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) zavedl poplatky ve zdravotnictví, byly prý čekárny plné lidí. Češi chodili ze zemí EU k lékařům nejčastěji, někdy ale prý jen proto, aby si v ordinacích popovídali. Jaká je situace teď? Čekárny jsou často úplně prázdné!

Jedním z hlavních důvodů, proč ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) zavedl poplatky ve zdravotnictví, byly prý čekárny plné lidí. Češi chodili ze zemí EU k lékařům nejčastěji, někdy ale prý jen proto, aby si v ordinacích popovídali. Jaká je situace teď? Čekárny jsou často úplně prázdné!

Aha! porovnalo po roce fotku z čekárny praktické lékařky ve zlínské nemocnici – loni, kdy také byla chřipková epidemie, byla čekárna narvaná, letos je prázdná. Někteří odborníci varují, že lidé nemoci raději přecházejí, než aby zaplatili 30 Kč za návštěvu lékaře a recept. Mnoho doktorů si ale současný stav pochvaluje, prý mají více času na pacienty se skutečnými potížemi. Někteří lékaři zase tvrdí, že počet pacientů se kvůli poplatkům nesnížil. „U specialistů se placením poplatků nic nezměnilo. Lidé k nám prostě chodit musí,“ říká alergoložka Drahomíra Medvecká.

Určitě se ale výrazně snížila návštěvnost pohotovostí, kde se platí poplatek 90 Kč. Dříve tam mnoho lidí chodilo jen proto, že nečekali na ošetření tak dlouho jako v běžný den. „Když jsem sloužil na zubní pohotovosti loni, měl jsem až čtyřicet pacientů za službu. Letos přišli jen čtyři,“ řekl Aha! zubař Miloslav Pokorný.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.