Slabá koruna zastaví růst ceny paliva | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Slabá koruna zastaví růst ceny paliva

Litr benzinu stojí v průměru 39,39 Kč, litr nafty 37,23. Realita u některých pump je horší.
Litr benzinu stojí v průměru 39,39 Kč, litr nafty 37,23. Realita u některých pump je horší. (Foto Aha! – Martin Přibyl)

Nafta i benzin za poslední dva týdny razantně zdražily. Nafta o čtyři koruny, benzin o 1,50 Kč. Další zvýšení ceny by však mělo být podle výhledu ekonomů jen mírné. Nervozita řidičů při placení na čerpacích stanicích v Česku stoupá. Podobně rychlé zdražování totiž pamatují naposledy v době, kdy začala válka na Ukrajině.

„Osobně jsem byl svědkem agrese, kdy si řidič při placení vyléval zlost na prodavačce. Ty za to ale nemohou,“ řekl Aha! hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček. Za zdražení nafty může zrušení slevy spotřební daně, a tudíž i vyšší DPH. Ze dne na den stoupla cena o 1,80 Kč. Jenže v každém dalším dni letěla nahoru. A to jak benzinu, tak nafty, která při pominutí zrušení slevy zdražila o další 2,20 Kč, což je o sedmdesát haléřů více, než za stejnou dobu zdražil benzin.

„Bylo to i kvůli ohlášenému zdražení. Mnoho dopravců se kvůli tomu předzásobilo levnější naftou, a tak ji ještě o něco navíc zdražila poptávka,“ řekl Křeček, který upozornil i na další důvod, kterým je zdražení ropy. „Oslabující koruna vůči dolaru ale nyní zdražování zpomalí,“ dodal Křeček.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.