Pondělí: Nejhorší den v týdnu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Pondělí: Nejhorší den v týdnu

ČR – »Smrtící pondělí«! Doktoři na záchrankách a v nemocnicích tak nazývají každý první den v týdnu. A mají důvod. Dvacetkrát častěji se v tento den setkávají s nemocnými, kteří dostali těžký srdeční záchvat, a sebevrahy! Nejhorší je, že jejich umění už ale bohužel často k záchraně lidského života nestačí…

  • Nejvíc infarktů
  • Nejvíc sebevražd
  • Nejvíc úmrtí

Již před několika desítkami let se vědělo, že existuje nějaký vztah mezi smrtí způsobenou srdečním záchvatem a prvním dnem v týdnu. Nyní se touto skutečností začali zabývat odborníci a zjistili, že nás zabíjí strach z práce! „Za těžké srdeční infarkty může stres a úzkost z povíkendového návratu do práce,“ vysvětluje španělský kardiolog Francisco Ortigosa, který o úmrtích v pondělí zpracoval rozsáhlou studii.

„Na infarkt se v sobotu a v neděli umírá jenmálo, během týdne o něco častěji, ale jednoznačně vede pondělí,“ uvádí Ortigosa. Jeho český kolega, lékař Petr Světák, k tomu dodává: „Je pravda, že v pondělí bývá více pacientů, kteří si stěžují na bolesti na hrudi. Zároveň to bývá i ve dnech, které jsou stejně jako pondělí zátěžové, například období krátce před Vánoci,“ říká Světák.

Za problémy se srdíčkem, ale třeba i mozkové mrtvice, může podle jiných lékařů proflámovaný víkend. „Se zvýšeným počtem naléhavých případů v pondělí má co dělat víkendová zábava, kdy lidé vypijí velké množství alkoholu,“ uvádí lékařka Christine Evansová.

„Alkohol má zcela jistě velký podíl. Ale jako psycholog se spíše kloním k psychickým problémům a hlavně stresu. Ten může vyvolat už jen vědomí, že člověk má před sebou nekonečný týden nabitý desítkami problémů,“ říká psycholožka Janina Krocková s tím, že se nejedná jen o náhlá onemocnění, s nimiž se lékaři setkávají. „Pondělí je dnem s největším počtem sebevražd, proto si myslím, že velkým důvodem je právě stres,“ dodává Krocková.

Doktoři navíc šílejí hrůzou. Na onemocnění srdce umírají totiž stále mladší. „Přibývají pacienti ve věku od 35 do 40 let. Psychický stres je jeden z faktorů, které přispívají k růstu počtů infarktů zejména u takto mladých lidí,“ doplňuje Ortigosa.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.