Zachránce malého Čtvrtka se v léčebně konečně cítí v bezpečí: Čtrnáct let mě pronásledují hlasy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 6. května 2024

Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav

Zachránce malého Čtvrtka se v léčebně konečně cítí v bezpečí: Čtrnáct let mě pronásledují hlasy

Miroslav Szamszeli našel v léčebně úlevu, kterou čtrnáct let marně hledal.
Miroslav Szamszeli našel v léčebně úlevu, kterou čtrnáct let marně hledal. (ČTK)

PRAHA – Bezdomovec Miroslav Szamszeli, který zachránil z popelnice miminko Vendelína Čtvrtka a poté, co mu město zajistilo ubytování a práci, ve čtvrtek minulý týden vyskočil z druhého patra ubytovny, není nevděčný hrdina. Podle odborníků je vážně nemocný člověk, který už dávno potřeboval léčbu.

Bezdomovec Miroslav Szamszeli, který zachránil z popelnice miminko Vendelína Čtvrtka a poté, co mu město zajistilo ubytování a práci, ve čtvrtek minulý týden vyskočil z druhého patra ubytovny, není nevděčný hrdina. Podle odborníků je vážně nemocný člověk, který už dávno potřeboval léčbu.

Podle mluvčí psychiatrické léčebny v Praze Bohnicích Dagmar Žaludové se pacient už zklidnil a podrobuje se léčbě. „Dokonce je spokojený a cítí se v bezpečí,“ řekla včera Aha!Právě to je pro Szamszeliho zřejmě nejdůležitější. Jak se ukázalo, čtrnáct let se schovával před lidmi, žil v kanálech a pod mosty, slyšel hlasy, cítil, že ho někdo pronásleduje. Až díky malému Čtvrtkovi, kterého matka chtěla zabít, se dočkal úlevy.

Že je duševně nemocný, bylo podle odborníků patrné už v momentě, kdy objevil miminko. Místo aby s ním běžel do tepla, bezradně s ním dvacet minut stál v náručí a toužil, aby mu někdo z kolemjdoucích pomohl. „Nechoval se normálně, přesto měl v sobě lidství a pochopil, že je třeba pomoci,“ říká Žaludová.

Nad dalšími perspektivami zachránce visí stále otazník. Nikdo neví, co s ním bude, až ho lékaři z léčebny propustí. „I duševně nemocný člověk se dá léčit na takové úrovni, že může normálně žít a chodit do zaměstnání,“ uvedla mluvčí. Szamszeli je svéprávný, a tak po úspěšné terapii by mu práce a střecha nad hlavou, které nyní nedokázal přijmout, mohly přece jen změnit život.

Podle odborníků většina lidí, kteří žijí na ulici, trpí nějakou duševní poruchou. „Je minimum těch, kteří by si tento styl života vybrali dobrovolně. Podle mezinárodních výzkumů trpí až 70 % bezdomovců v USA a západní Evropě duševní nemocí, která jim znemožňuje žít jako ostatní a pracovat,“ míní Žaludová.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.