Bezdomovec zachránil Čtvrtka a pak... Vyskočil z okna! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Bezdomovec zachránil Čtvrtka a pak... Vyskočil z okna!

Miroslav Szamszeli
Miroslav Szamszeli  (Aha! – Martin Přibyl a ČTK)

PRAHA – Je to šok! Bezdomovec Miroslav Szamszeli, který se ve čtvrtek nastěhoval do azylového domu, skončil včera na psychiatrii v Bohnicích! Zachránce miminka z popelnice Vendelína Čtvrtka neunesl novou situaci a po šesté hodině ráno skočil z druhého patra ubytovny.

Teď se léčí na psychiatrii v Bohnicích

„Až do nočních hodin se mu věnovali pracovníci azylového domu, kteří si s ním povídali a pak ho uložili ke spánku. Brzy ráno se ale Szamszeli pokusil budovu opustit oknem. Došlo i k určitému poškození zařízení pokoje,“ potvrdil radní pro sociální oblast Jiří Janeček.

Záchranka odvezla lehce zraněného bezdomovce do Fakultní nemocnice Na Bulovce, kde se o něj hned postarali. „Ošetřili jsme mu povrchová zranění, utrpěl i zlomeninu obratlů hrudní páteře, která však neohrožuje jeho život,“ uvedl mluvčí nemocnice Petr Mach s tím, že Miroslav Szamszeli při ošetření fyzicky napadl ošetřujícího lékaře. „Během vyšetření jej lékaři museli zklidňovat,“ dodal Mach.

Hned po ošetření putoval otřesený Szamszeli za asistence policie do bohnické léčebny. „Přijali jsme ho do péče, je v pořádku, má jen pohmožděniny. Naši léčbu potřebuje, protože měl neustále pocit, že ho někdo pronásleduje,“ popsala mluvčí psychiatrické léčebny Dagmar Žaludová.

Je dokonce možné, že muž, který žil dlouhá léta v osamění v kanále, trpí vážnou duševní poruchou. Tomu by odpovídal i pocit, že ho někdo neustále sleduje. „Pokud se ptáte, zda trpí duševní poruchou, nemohu toto tvrzení popřít,“ uvedl ředitel psychiatrické léčebny Ivan David s odkazem na povinnou mlčenlivost. Podle Davida je řada lidí bezdomovci jen proto, že jejich psychiatrické onemocnění nebylo léčeno. „Podle výzkumů jich trpí až čtyřicet procent schizofrenií a podobnými chorobami. Místo léčby pak propadají alkoholu a končí ve vězení,“ dodává David.

Radní Janeček hodlá další osud bezdomovce nadále sledovat a bude se mu snažit pomoci. „Nechceme, aby se vrátil zpět na ulici,“ uzavřel Janeček.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.