Nemáte ještě běžný účet? Proč si ho založit | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Nemáte ještě běžný účet? Proč si ho založit

 (pixabay.com)

V současnosti už málokterý zaměstnavatel dává svým zaměstnancům výplatu v hotovosti. Běžnou praxí je posílat ji na účet. Spoustu plateb také můžete snadno provádět bezhotovostně převodním příkazem z účtu, je to jednodušší, rychlejší a levnější. Nemusíte běhat na pobočku nebo dokonce se složenkami na poštu a platit za ně zbytečné poplatky. Vlastnit běžný účet přináší spoustu výhod.

Porovnejte si podmínky

V případě, že ještě nemáte běžný účet, nastává nejvyšší čas si ho založit. Zjednodušíte si život, protože různé finanční operace budete moci provádět pomocí internetového bankovnictví z pohodlí domova. Nebudete potřebovat nosit neustále s sebou peněženku naditou hotovostí a trnout hrůzou, zda vám ji někdo neukradne, nebo zda ji někde nezapomenete. Předtím, než si účet založíte, vyplatí se si srovnat nabídku běžných účtů. Čeho si při porovnání všímat? Zaměřte se na poplatky za vedení účtu. Některé banky vám povedou účet zdarma, ale většinou je to vázáno na splnění nějakých podmínek, například, že vám musí na účet každý měsíc přijít alespoň nějaká minimální částka. Pro případné vybírání hotovosti by vás měla zajímat také výše poplatků za výběry z bankomatů. Ty z vlastních bankomatů bývají zdarma, z cizích bankomatů jsou často zpoplatněny.

Využívejte internetové bankovnictví

Mnoho bank nabízí možnost založení účtu online. Nemusíte tedy ani navštívit pobočku. Další výhodou je, že k účtu máte k dispozici také internetové bankovnictví, někdy i ve formě mobilní aplikace pro chytrý telefon. V něm si můžete nastavit trvalé příkazy a provádět další platby, komunikovat s bankéři. Odpadá tedy čas strávený vyřizováním platebních příkazů na pobočce a obvykle i poplatky za tyto transakce. V internetovém bankovnictví si je zadáte sami a většinou bývají zdarma. Užitečná je také možnost si sjednat spořicí účet. Máte-li na účtu větší obnos, můžete z něho získat úroky, které se většinou pohybují kolem 5 % nebo lehce nad touto hodnotou. Dále je dobré vědět, zda banka nabízí okamžitou platbu, kdy vámi posílanou částku příjemce dostane během několika sekund, nebo zda a za jakých podmínek můžete využít kontokorent.

Zajímejte se o výši RPSN

V životě může nastat situace, kdy budete nečekaně potřebovat peníze. Tehdy začnete uvažovat o tom, že si sjednáte půjčku v různé výši. Mnohdy jde všechno sjednat online přes internet nebo telefonicky. Při uzavírání půjčky si ale udělejte předem porovnání podmínek a u jednotlivých společností se zajímejte nejen o výši úroků, ale také o RPSN, tedy roční procentní sazbu nákladů. Je-li RPSN o hodně vyšší než úroky, zaplatíte velké částky na poplatcích, protože tato částka zahrnuje nejen samotný úrok, ale i všechny skryté poplatky. Zjistěte si také výše případných plateb, pokud jde o sankce, úroky a pokuty za prodlení při platbě splátky.  

Přemýšlejte, co je nejvýhodnější

V dnešní době se rozhodně vyplatí mít bankovní účet. Při jeho sjednávání si zjistěte, jaké jsou poplatky za různé služby, které s ním souvisí. Někdy může být výhodnější platit poplatek za vedení účtu, který zahrnuje některé operace, než disponovat účtem zdarma, u něhož ale za každou službu platíte zvlášť.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.