Česko je první v pomoci Ukrajině! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Česko je první v pomoci Ukrajině!

Uprchlíci si nacházejí práci a snaží se dočasně začlenit.
Uprchlíci si nacházejí práci a snaží se dočasně začlenit. (Foto Aha! – T. Tran, Profimedia, ara)

Chudší než Němci a méně početní než Poláci. Přesto je Česko v absolutních číslech přijatých uprchlíků z Ukrajiny na třetím místě ze všech zemí. A nemáme se za co stydět ani v objemu vojenské pomoci.

Od začátku ruské agrese letos v únoru získalo v Česku dočasnou ochranu přes 463 tisíc Ukrajinců. To ve světovém srovnání znamená třetí příčku, hned za Polskem a Německem. V přepočtu na počet obyvatel je ale první místo naše – podíl uprchlíků činil 4,4 %. V 38milionovém Polsku jich bylo 3,9 % a v 83milionovém Německu 1,2 procenta. A pokud jde o dodávky zbraní na Ukrajinu, patří nám 15. místo.

Jen 25 miliard

Přesto se spousta Čechů domnívá, že vláda v Praze pomáhá Kyjevu až moc. Dokonce na úkor vlastních občanů. To ale odmítá například vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (44, STAN). „Náklady na celou ukrajinskou krizi byly mnohem nižší, než jsme předpokládali. Náš odhad byl nějakých 54 miliard. To se zdaleka nevyčerpalo,“ řekl ministr včera ve studiu Blesku. Ministr financí Zbyněk Stanjura (58, ODS) nedávno odhadl, že by neměly přesáhnout 25 miliard.

Nová vlna?

Ukrajinci se také v Česku dobře začleňují a mnozí si našli práci. Odvody pak podporují náš zdravotnický systém. Navíc ze stovek tisíc uprchlíků, kteří k nám přišli, se již mnozí vrátili zpět na Ukrajinu. Rakušan ale očekává, že s probíhajícími ruskými útoky na civilní infrastrukturu se může před zimou uprchlická vlna znovu zvednout. „Je možné, že čísla porostou, ale predikce je obrovsky těžká.

Epicentrum: Vít Rakušan o prvním roce vlády, válce i migrační krizi

Video se připravuje ...

Záležet bude na tom, jak rychle se i s pomocí Evropy podaří opravovat poničenou infrastrukturu,“ uzavírá šéf vnitra. Jedno je podle něj jisté – pokud sem dorazí další uprchlíci, už nebudou mít takový komfort, jako ti z první vlny: „ČR je na limitech toho, abychom byli těm lidem schopni poskytnout důstojný život,“ podotkl vicepremiér.

Čerpají, ale nevysávají

U Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) se od začátku války registrovalo asi 357 tisíc Ukrajinců. Nějakou zdravotní péči čerpalo dosud 140 tisíc uprchlíků, u více než tří čtvrtin z nich stála pod 5000 korun. U 54 osob byla dražší než milion korun. Podle VZP bude pojišťovna letos hospodařit se schodkem až 3,5 miliardy. Zdravotní péči mají uprchlíci hrazenou státem 150 dní od udělení víza, dál platí stát jen za děti, rodiče malých dětí a seniory. Ostatní dospělí se musí zařadit do pracovního procesu, nebo si ji hradit sami.

Víte, že...

...od začátku války do 22. listopadu překročilo hranice směrem z Ukrajiny 15,5 milionu lidí a za stejné období hranice na Ukrajinu překročilo 7,9 milionu osob?



Přečtěte si
laskava
29. 11. 2022 • 09:08

Opravdu se Češi nemají za co stydět? Tedy spíš ti, co to tu vedou ke dnu našeho národa.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.