Zadlužují se Češi? Každý desátý k tomu má blízko, většinou to jsou muži | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Zadlužují se Češi? Každý desátý k tomu má blízko, většinou to jsou muži

 (Provident Financial s.r.o.)

Nová koupelna, auto, ale třeba i telefon nebo dovolená. Lidé si v Česku půjčují na všechno možné, v některých případech si ale na své peněženky pletou příliš velký bič. Půjčují si totiž na věci, které nutně nepotřebují a jejichž splácení jim pak zbytečně zatěžuje rodinný rozpočet.

Kdo má se splácením půjček problém?

Podle průzkumu České bankovní asociace se do dluhové pasti dostává každý desátý Čech. Rizikově se přitom chovají hlavně muži mezi 27 až 53 lety, se základním vzděláním a bydlištěm mimo Prahu. 9 % dlužníků dokonce splácí 3 a více půjček najednou, 13 % zase využívá vypůjčených peněz ke splácení půjček, které už si vzali jinde. Právě poslední číslo je pro českou společnost dost znepokojivé.

Češi si berou úvěr hlavně na auto, někteří však i na dovolenou

Nějaký úvěr v dnešní době splácí skoro polovina Čechů. Půjčují si hlavně na pořízení auta nebo motorky (13 %) a na rekonstrukci bytu (11 %). Stále se ale najdou i ti, kteří si půjčují na dovolenou. V době, kdy průzkum probíhal, to mělo v plánu 2 % obyvatel. Lidé, kteří si na dovolenou půjčují, sahají podle průzkumu společnosti Kruk především po částkách vyšších než 10 000 Kč. Obvykle jde o rodiny s dětmi, věk ani vzdělání při tom údajně nehraje žádnou roli. Všichni ale mají společné jedno – jejich šance, že půjčku do budoucna splatí, je malá. Příjmy jim totiž vystačí pouze na nejnutnější výdaje.

Na co si dát pozor, abyste se nezadlužili?

Hlídejte si rozpočet

Než o půjčce začnete uvažovat, spočítejte si, jak ovlivní váš osobní nebo rodinný rozpočet. Víte, kolik měsíčně utrácíte za jídlo? Sepište si to. Připočítejte další výdaje, které za každý měsíc máte, a klidně si položky rozdělte do skupin, ať máte větší přehled. Například takhle:

Nezbytné náklady, které musíte platit neustále – nájem, jídlo, benzín, hygienické pomůcky, pomůcky pro děti do školy apod.

Náklady na věci, které můžete omezit v případě nouze – volnočasové aktivity, kroužky, nákup nového oblečení apod.

Náklady, které můžete omezit ihned – restaurace, lístky do kina nebo na koncerty, poplatky za bonusové televizní kanály, předplatné streamovacích služeb apod.

Zjistíte tak, jak velké splátky si můžete dovolit, a budete se mít při hledání půjčky o co opřít. Možná taky přijdete na to, že vám během měsíce utíkají peníze, které byste mohli využít jinak. Třeba utrácíte za kávu měsíčně o 500 Kč víc, než je potřeba, jen o tom nevíte. V každém případě by vám po sečtení všech položek měla v rozpočtu zůstat i nějaká finanční rezerva. Pokud ne, znovu vše propočítejte, hledejte možnosti úspor a k půjčce přistupte, až když jste si jistí, že ji zvládnete splácet.

Zvažte, na co si půjčit a na co radši ne

Před každou půjčkou si zhodnoťte, jak moc danou věc potřebujete. Půjčky na dovolenou nebo vánoční dárky znějí sice lákavě, ve výsledku jde ale o zbytečný výdaj. Budete ho totiž splácet déle, než z něj budete mít užitek.

Jiná situace nastává ve chvílích, kdy se vám porouchá auto nebo domácí spotřebič, bez něhož se v každodenním životě zkrátka neobejdete. V takto naléhavých případech dává smysl například i půjčka o víkendu, která vám pomůže naskočit zpátky do běžného režimu co nejdřív.

Prověřte si společnost, u které si chcete půjčit

Řešíte dilema, jestli je pro vás lepší bankovní, nebo nebankovní půjčka? Každá má svá pro i proti. U bankovních půjček si můžete půjčit vyšší částky než u těch nebankovních. Nebankovní půjčku zase vyřídíte mnohem rychleji. Ať už se ale rozhodnete pro kteroukoliv, vždy si půjčujte jen od důvěryhodné společnosti. Poznáte ji tak, že má licenci od České národní banky. Podvodné firmy naopak rozpoznáte tak, že po vás budou chtít platby za předběžné schválení půjčky. Někdy na vás budou dokonce vyvíjet nátlak a smlouvu o sjednání půjčky vám nepůjčí domů, abyste si ji přečetli v klidu.

Není ani v pořádku, pokud po vás společnost vyžaduje živnostenský list a nabízí vám podnikatelskou půjčku, i když je jasné, že jste spotřebitel. Vzdali byste se tak ochrany, kterou klientům poskytuje zákon o spotřebitelském úvěru.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.