Už jste slyšeli o Bruggách, přezdívaných severoevropské Benátky? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Už jste slyšeli o Bruggách, přezdívaných severoevropské Benátky?

 (Depositphotos.com)

Belgické město Bruggy, přezdívané Benátky severu, by rozhodně nemělo ujít pozornosti všech milovníků městské turistiky. Proč? Unikátní gotická architektura protkaná vodními kanály na vás dýchne středověkou atmosférou a přenese vás úplně do jiné dimenze. A možná z něj budete stejně nadšeni jako gangster Ken ve filmu V Bruggách.

Bruggy se nachází na severozápadě Belgie u pobřeží Severního moře. Za svou historickou podobu vděčí toto město chudobě. Nejprve bylo významným námořním dopravním uzlem, který bylo potřeba chránit hradbami. Se ztrátou přístupu k moři po zanesení kanálů v 16. století ztrácelo město postupně na významu. Vyhnulo se mu tak období přílivu peněz v době průmyslové revoluce a zůstal zachován původní ráz města. Centrum města Bruggy vás ohromí atmosférou a romantikou středověkých staveb. Lákalo spisovatele, inspirovalo malíře a nyní působí stejně magicky na turisty. Nezapomeňte si s sebou přibalit i cestovní pojištění. Díky cenovým kalkulačkám, jako je např. Porovnej24.cz, vás vyjde jen na 7 korun za den a navíc se můžete připojistit i například na Covid-19.

Markt a věž Belfry

Středem města je náměstí Markt. Dříve byly totiž Bruggy centrem obchodu. Vše kolem dokola náměstí stojí za návštěvu a kochání: radniční věž Belfry i středověká zvonice Halle uvnitř věže ukrývá zvonkohru se 47 zvony, kterými se dříve obyvatelům města oznamovalo něco výjimečného. Neváhejte a vystoupejte na vrchol věže, výhled na město je nenahraditelný.

Burg

Jen o kousek dál je další náměstí, jehož dominantou je místní radnice vypadající jako hrad. Jedná se o příklad gotické architektury ze 14. století. Nepřehlédněte ani opodál stojící baziliku sv. Krve. Proč tento název? Je v ní uchována ampule s krví Ježíše Krista. O pravosti se vedou dodnes spory, ale jde o významnou křesťanskou relikvii.

Kostel Panny Marie

Nejvyšší budovou v Bruggách a dokonce i v celé Belgii je kostel Panny Marie. Stavěl se od roku 1220. Symbolem je cihlová věž vysoká 112 metrů. Podívejte se i dovnitř, najdete zde Michelangelovu Marii z bílého mramoru. Pokud vás zajímá křesťanská architektura, zkuste ještě o pár uliček dále gotickou katedrálu Sint-Salvatorskathedraal.

Vodní kanály a mosty

Benátky severu se Bruggám říká pro síť kanálů, které se dříve v době rozmachu obchodu využívaly pro lodě z přístavu. V současné době slouží jako další způsob dopravy městem a turistická atrakce. Zkuste vyrazit na Huidenvettersplein a projet Bruggy lodí. Neminete ani Rozenhoedkaai, nejfotografovanější místo v Bruggách: romantické místo s vodním kanálem, které je lemované vysokými romantickými domy.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.