Katastrofický scénář - Co se stane, až bude benzin za 70 Kč? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Katastrofický scénář - Co se stane, až bude benzin za 70 Kč?

Bez ropy bychom se museli spolehnout na své svaly.
Bez ropy bychom se museli spolehnout na své svaly. (Profimedia.cz)

PRAHA – Benzin na přídělové lístky, kšeftování s naftou na černém trhu, přepadávání benzinek. Celá republika v chaosu a panice! Takhle by to v Česku vypadalo, kdyby se cena benzinu vyšplhala na 70 Kč za litr. Že je to nereálné?

Upřímně – kdo by si ještě před pár lety, kdy stál barel ropy na světových trzích kolem 20 dolarů, pomyslel, že se bude letos prodávat za 100 dolarů? A venezuelský vůdce Hugo Chávez v pondělí varoval, že pokud by Američané zaútočili na Írán (o čemž se mluví stále víc), vyšplhá se cena za barel až na 200 dolarů. A to by pak ceny benzinu vyletěly až do nebe!

Následující katastrofický scénář pomohla deníku Aha! vypracovat ředitelka společnosti Next Finance Michaela Šichtářová…

Pokud by stál litr Naturalu 95…

  • 35 Kč
    Dražší pohonné hmoty se promítnou do vyšších cen hlavně potravin, které už nyní zdražují.
  • 40 Kč
    Zdraží prakticky vše, zejména zboží s krátkou spotřebou – pečivo, mléčné výrobky a maso. Podraží i výrobky, které je nutné dovážet na delší vzdálenost.
  • 45 Kč
    Lidé začínají dávat přednost autům s nízkou spotřebou. Kdo ročně ujede 20 000 km s autem, které si bere 8 litrů na 100 km, zaplatí o 25 000 Kč víc než nyní. Zdražilo by ale i jízdné v hromadné dopravě.
  • 50 Kč
    Zpomalí se hospodářský růst, o práci přijde až 70 000 Čechů. Klesají ceny akcií. Brutálně zdražuje úplně všechno. Třeba ceny letenek dvojnásobně.
  • 55 Kč
    Rozmáhá se »benzinová kriminalita« – přepadávání benzinek, krádeže pohonných hmot z nádrží aut. Roste inflace.
  • 60 Kč
    Benzin je vydáván na přídělové lístky jako během ropné krize v 70. letech. Více než dvojnásobně zdraží veškerá energie. Pumpy musí být chráněny armádou a policií.
  • 65 Kč
    Auta mají zakázány jízdy o víkendu, jak tomu bylo při ropné krizi v roce 1973. Nová auta se skoro neprodávají, z trhu naopak zmizí ojetiny s nízkou spotřebou.
  • 70 Kč
    Ropná krize položí na lopatky ekonomiky všude ve světě. Lidstvo se ocitlo v chaosu a panice. Všude neuvěřitelně vzrostla nezaměstnanost a kriminalita. Až milion Čechů je bez práce. Zrychluje se výzkum vodíkových motorů.

Co možná spasí svět? Zázračná rostlina a energie ze splašků!

Metr vysoký keřík jatropha curcus neboli dávivec černý možná zabrání celosvětové ropné krizi. Rostlina je totiž ideální pro získávání bionafty. A americkým vědcům se zase podařilo vyprodukovat výhodnou a k životnímu prostředí šetrnou energii – z odpadních vod…

* Keřík jatropha. Má plody se semeny, která obsahují přes 30 % oleje. Ten se dá bez větších úprav nalít do naftového motoru. Rostlina je tak ideální pro získávání bionafty. Z jatrophy lze získat výrazně větší výnosy než z řepky. A navíc – může růst prakticky všude, třeba i na suché kamenité půdě! Proto se na rostlinu vrhly olejářské koncerny a do získávání paliva z této rostliny investují miliardy Kč.

* Pohonné hmoty ze splašků. Američtí vědci přišli na metodu, jak vyrábět čistou elektřinu ze špinavé vody. Využívají se při ní bakterie, které se vyskytují v kanalizaci. Mikroorganismy rozkládají organické látky v odpadní vodě a uvolňují při tom vodíková jádra. Na základě toho vědci sestavili palivový článek, který stačí ponořit do odpadní vody a začne sám vyrábět elektřinu. A čistí vodu.

Keřík jatropha curcas (dávivec černý z čeledi pryšcovitých) může být v budoucnu hlavní plodinou pro výrobu biopaliv.

1.Jatropha roste kdekoli, i na nekvalitní, suché a kamenité půdě.
2.Rostlina je ale vysoce toxická. Stačí sníst čtyři semena a člověk může zemřít.
3.Bílá míza z rostliny zase popálí lidskou kůži.
4.Roste až 50 let a vydrží i chlad, až tři roky sucha i nájezdy škůdců.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.