Proti inflaci volte zlato | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Proti inflaci volte zlato

 (depositphotos.com)

Jestliže se na vašem bankovním účtu neustále „válí“ peníze, kterým říkáte úspory, je nutné s nimi něco dělat. Inflace je totiž neúprosná.. Nemusíte investovat do vzdušných zámků, které nabízí akcie a další finanční produkty, pod jejichž názvy si laik jen stěží představí něco reálného. Kupte si zlato. Zlaté cihly nejsou jen majetkem pro milionáře.

„Dříve bylo běžné, že se ve velkém prodávaly zlaté slitky o hmotnosti jednoho kilogramu, ale movitá část společnosti zabezpečila své finance nákupem zlata již před lety. Nyní z tohoto prozíravého kroku těží. Dnes investují do zlata ti, kteří zaspali a až nyní si uvědomují, že čím více peněz se dostává do oběhu, tím rychleji jejich úspory ztrácí na hodnotě,“ říká Pavel Trtík, zakladatel e-shopu Zlate-mince.cz, který se specializuje na prodej investičního zlata.

„Nákup zlatých slitků je atraktivní především pro klienty, kteří chtějí své peníze držet ve svých rukou a nemají důvěru v různé spořicí programy do zlata. Lidé nakupují ve větší míře i malé slitky váhy 1-5 gramů, které jsou dostupné pro každého,“ dodává Pavel Trtík.

Zlato se hodí i pro malé investory

Nemusíte být milionářem, abyste mohli investovat do zlata. I proto se zlato doporučuje více než nemovitosti. Tam ty volné miliony potřebujete. Investice, na kterou si musíte vzít hypotéku, totiž není dobrý nápad.

Investiční zlato si drobní střadatelé oblíbili z několika důvodů. Dá se nakupovat po malých cihličkách, nebo v podobě zlatých mincí. Takto máte možnost do zlata investovat třeba po každé výplatě či prémiích. Pokud máte na účtech nastřádáno, lze udělat i první větší nákup. Zvažujete i jiné investice? Můžete. Ale zatímco se v minulosti do zlata doporučovalo investovat 10 % majetku, dnes je to 90 %. Právě zlato je totiž nejjistější investice do nejisté doby a skvělá ochrana před inflací. Nevydělává vám sice průběžně, protože z něj nejsou pravidelné výnosy, ochrání ale hodnotu majetku a ze střednědobého hlediska zvedne i jeho hodnotu.

Zlato nemá konkurenci ani mezi jinými investičními kovy

Možná se právě teď ptáte: Proč neinvestovat i do jiných investičních kovů? Důvodem je DPH. Investiční zlato v podobě investičních zlatých slitků a investičních zlatých mincí má totiž privilegia. Je osvobozeno od DPH. Stříbro platina ani paladium nejsou.

Dejte na jméno značky

I v případě zlata se vyplatí investovat do dobré značky. Některé se vám totiž bude následně lépe prodávat. U investičních zlatých slitků, tedy zlatých cihel, je tradičně oblíbenou značkou švýcarský brand Argor Heraeus. Pokud jde o zlaté mince, jsou to především rakouské Wiener Philharmoniker. Zlaté cihly lze nakupovat od 1 g až po kilogramové zlaté cihly. Kilogramová cihla dnes stojí zhruba 1,3 milionu. Zlaté mince se nakupují po kusech, ale i v balíčcích.

I unikáty ze zlata se počítají

Zájemci o numismatiku umí sáhnout i po jiném zlatě. Cena numismatických mincí se přitom odvíjí nejen od ceny zlata na trhu, ale i historické hodnoty mincí, jejich sběratelské hodnoty i té umělecké. Velký zájem je například o svatováclavské dukáty. Tisknul je Karel IV. a se stejnou hmotností a ryzostí se razí i dnes. Vždy v limitovaných edicích, což je dělá vzácnými a sběratelsky zajímavými.

Jak nakupovat investiční zlato?

Během koronavirových omezení se e-shopu Zlate-mince.cz podařilo Čechy naučit investiční zlato nakupovat online. A proč ne! Poslat se dá zcela bezpečně, svého obchodníka musíte znát tak či tak. Kdo si tento pohodlný způsob investování vyzkouší, už u něj zůstane. Pokud máte neustále pocit, že to bez kamenné prodejny nejde, ani v tom vás firma Zlaté mince nezklame. Společnost má prestižní prodejnu v pražském Obecním domě, ale rovněž ve Vsetíně a na Slovensku v Bratislavě.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.