Tragédie na Sázavě: Šest dětí a dospělý uvízli v řece | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Tragédie na Sázavě: Šest dětí a dospělý uvízli v řece

Na místě zasahovaly desítky záchranářů, pro mladého vodáka však už bylo pozdě.
Na místě zasahovaly desítky záchranářů, pro mladého vodáka však už bylo pozdě. ( Foto Aha! – David Malík, Aktu.cz)

Desítky záchranářů a hasičů a tři vrtulníky. Ani takové nasazení nedokázalo odvrátit tragédii, při níž včera zemřel mladý vodácký instruktor (†20). Pod jezem na Sázavě na Benešovsku bojovalo o život i šest dětí.

Sjíždění Sázavy u Českého Šternberka se stalo osudným sedmičlenné posádce raftu včera po poledni. Plavidlo, na němž bylo šest dětí, se převrátilo a všichni uvízli pod jezem.

Skočil jim na pomoc

„Z jiného raftu jim skočil na pomoc další člověk,“ uvedla policistka Barbora Schneeweissová. Podle Deníku šlo o instruktora, jehož tělo měl tři kilometry od místa neštěstí vylovit jeden z rekreantů. K události hned zamířilo pět sanitek a dva zdravotnické vrtulníky, doplnil je jeden policejní. Z vody se díky rychlé akci podařilo na břeh včas dostat šest dětí.

Podlehla zraněním

„Jedna dívka byla resuscitována a ve velmi vážném stavu letecky dopravena do pražské nemocnice v Motole,“ řekla Aha! mluvčí středočeských záchranářů Petra Homolová. Večer z nemocnice bohužel přišla smutná zpráva. Dívka zraněním podlehla. Další děvče, při vědomí a ve stabilizovaném stavu, záchranáři letecky přepravili do jihlavské nemocnice. V péči lékařů skončily i další čtyři děti.

Na jezu opatrně!

Jak uvádí server Nebezpecnejezy.cz, právě tento jez na 75,9. kilometru Sázavy patří mezi nebezpečné. „Díky velmi úzké propusti může dojít ke špatnému nájezdu a sjezdu jezu přes korunu. Tím dojde k převržení přímo do válce pod jezem,“ uvádí web. Doporučuje se tu přenést plavidlo po pravém břehu, kde je cesta až pod jez.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.