Vězeňská strava? Jako v restauraci! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Vězeňská strava? Jako v restauraci!

Letecký pohled na největší českou věznici.
Letecký pohled na největší českou věznici. (Foto Aha! – Z. Schnapka, L. Paleček, archiv města Plzně)

Sedět v base za první republiky nebyl žádný med. A to i co se týče stravy. Stačí srovnat jídlo tehdejších trestanců s tím, které mají k dispozici ti současní. Zatímco dřív byli rádi, že neumřeli hlady, dnes si debužírují jako v lepší restauraci.

Deník Aha! porovnal jídelníčky z největší věznice v Česku v Plzni na Borech. Ten první je z roku 1929, podle druhého se trestanci stravují dnes. Dříve bylo maso vzácností, nyní si ho dopřávají každý den. Ládují se pečenými kuřaty, řízky, hovězím s omáčkami, knedlíkem se zelím a vepřovým.

Byl na hraně

Před 92 lety si trestanci nemohli vyskakovat, jejich jídelníček byl doslova vězeňský. Kapusta a hlávkové zelí s bramborem či knedlíkem byly nejčastějšími jídly. Živili se i hrachem, kroupy, krupicí. Z polévek pak jedli jen hrachovou, krupičnou, kroupovou a praženou. Postrádali ovoce. „Když při této stravě pracovali, jejich jídelníček byl na hraně. Hlady neumřeli, ale rozhodně se nemohli vykrmit. Pokud pracovali těžce, mohli mít i hlad,“ řekla dietoložka Karolína Hlavatá.

Líp než na svobodě

Dnešní strava je oproti tomu pestrá a vyvážená. „Myslím si, že současný jídelníček na Borech je perfektní. Vězni mají i mléčné výrobky, sýry, maso, šunku, vejce, nechybějí jim bílkoviny. Jediné, co bych změnila, by bylo více čerstvé zeleniny,“ uvedla Hlavatá a dodala: „Řekla bych, že hodně lidí, co chodí do práce, se stravuje mnohdy hůře než současní vězni.

Každý dostane své

Kuchyně věznice v Plzni na Borech denně vaří pro 1242 trestanců jeden základ, který má tři modifikace. „A to je nedráždivá, vegetariánská a muslimská strava. K tomu vaříme diety a těch je dvanáct druhů,“ uvedl ředitel věznice Petr Vlk. Pro srovnání: v roce 1929 se na Borech vařila dvě jídla – pro zdravé a nemocné trestance.

Časy zůstaly

Stravovací režim ve věznici na Borech je až na čas večeře stejný jako před 92 lety. Tehdy i teď chodí na snídani v 6:30 a na oběd v 11:30 hodin. „Večeři mají v 17 hodin. Vězni, kteří mají diabetickou dietu, zároveň vyfasují ještě svačinu a druhou večeři,“ vysvětlil ředitel. Ve 20. letech minulého století končilo trestancům odpolední zaměstnání v 17:30, teprve pak dostali večeři.

Uvařil si vodu a opařil spoluvězně

Trestanci si zpravidla nemohou sami vařit, o to víc zarazil případ, který se odehrál předloni v ostravské věznici. Odsouzený Jakub Janeczek (32) si v noci uvařil vodu a pak ji z konvice chrstl na spoluvězně! Jak k útoku, za který letos v květnu dostal dalších devět let, mohlo dojít? „Záleží na stavebně-technickém zabezpečení a dispozicích věznice. V případě celového systému nemají v noci vězni volný pohyb, v případě ložnicového ve volnějším režimu ano,“ vysvětlila mluvčí Vězeňské služby Markéta Prunerová.

Pracovní povinnost

V roce 1929... Kromě politických, nemocných, přestárlých vězňů a těch ve vazbě museli všichni pracovat. Dělali i pro externí zaměstnavatele, ale většinou se věnovali řemeslným pracím, jako je tkalcovství, truhlářství či zámečnictví přímo ve věznici. Tam pracovali i v kuchyni a v pekárně si pekli vlastní chléb.

...a v roce 2021 Vězni dnes mají povinnost pracovat. „Když pracují pro stát, nemohou ji odmítnout. To mohou udělat jen tehdy, když pracují pro externí fabriku,“ vysvětli ředitel Vlk. Na Borech dnes sedí 1242 vězňů, 500 jich pracuje, z toho 220 pro externí podniky. Trestanci dělají rovněž ve vězeňské kuchyni.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.