Dušičky ohlídají policisté na koních | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Dušičky ohlídají policisté na koních

Policisté na koních vypadají mezi hroby jako andělé strážní.
Policisté na koních vypadají mezi hroby jako andělé strážní. (: Archiv)

PRAHA – V obrovské, rozkvetlé pestrobarevné zahrady se proměnily všechny hřbitovy v republice. Kvůli dnešnímu svátku Památce zesnulých, zvanému Dušičky, chodí lidé na hřbitovy víc, než kdy jindy. Ovšem hřbitovy berou doslova útokem i zloději. Policie dokonce musela povolat i gardu na koních.

● Zátah na chmatáky
● Kradou se hlavně květiny
● Zloději jdou po kabelkách

Mezi hroby po kořisti slídí jak protřelí kriminálníci, bezdomovci, tak i zdánlivě slušní lidé, kteří jsou ochotni krást proto, aby zadarmo vyzdobili místo, kde odpočívají jejich předkové. „V těchto dnech nejvíc mizí kytičky a věnce. Chytili jsme pachatele s plnými taškami,“ řekl Aha! ředitel Správy pražských hřbitovů Vojtěch Grametbauer. Lidé květiny často odcizí, aby je za rohem pod cenou znovu prodali.

Nejvíce policisté i pracovníci hřbitovů ale varují před odkládáním tašek a kabelek u hrobů, což většinou dělají starší lidé. „Dámy jdou pro vodu na zalévání, než se vrátí, jsou okradené. V poslední době jsou zloději rafinovaní. Neodnesou celou tašku. Vezmou peněženku, klíče a občanku. Než to oběť zjistí, stihnou se podívat i k ní domů,“ dodal Grametbauer. Žně mají i »sběrači« vzácných kovů.

Hřbitovy střeží zvýšené počty policistů a strážníků. Na zlínském lesním hřbitově se dokonce objevili i policisté na koních. „Obrovská rozloha a anonymita našeho hřbitova je přímo rájem pro zloděje. Kradou všechno – věnce, kytice, lampičky, svíčky...“ říká Ladislav Drábek, zástupce velitele zlínského jízdního oddílu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.