Plán na návrat dětí do škol: V dubnu a prvňáci na střídačku? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Plán na návrat dětí do škol: V dubnu a prvňáci na střídačku?

Tisková konference po jednání vlády: ministr školství Robert Plaga
Tisková konference po jednání vlády: ministr školství Robert Plaga (Úřad vlády ČR)

Návrat žáčků do lavic nabral jasnějších obrysů. Ministr školství Robert Plaga (42, za ANO) včera nastínil, že tolik kýžený okamžik by mohl nastat už 12. dubna, případně o týden později.

Podle šéfa rezortu je prioritou, aby se do tříd vrátily děti z prvních stupňů a obnovila se praktická výuka na středních a vysokých školách. Co se týče žáků z nižších tříd základek, měli by se střídat na prezenční a distanční výuce po týdnu. Plaga také plánuje umožnit konzultace posledním ročníkům na středních a základních školách. A počítá, že se budou žáci testovat dvakrát týdně. To by platilo i pro školkové děti. Do mateřinek by se jako první měly vrátit ty, kterých se týká poslední povinný rok předškolního vzdělávání. Podle ministra ale bude mít poslední slova hlavní hygienička Pavla Svrčinová (57) a školy by měly být informovány s týdenním předstihem.

Za nouzový stav

Plaga včera jednal o svých představách s opozicí. Jeden z jejích představitelů, poslanec Petr Gazdík (46, STAN), pak uvedl, že by část stran mohla podpořit prodloužení nouzového stavu, pokud kabinet přijde s jasným plánem a termíny, jak by se měly školy otevřít. Ve hře je prý delší trvání stavu nouze o dalších 14 dní. Pro prodloužení nouzového stavu se včera také vyjádřilo vedení KSČM, které doporučí svým poslancům, aby hlasovali pro. Sněmovna má řešit vládní žádost už dnes. Včera také Ústavní soud z procesních důvodů odmítl zrušit nouzový stav, který vláda vyhlásila v půlce února s pomocí hejtmanů. Soud ale kabinet varoval, aby už příště Sněmovnu neobcházel.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.