Je mu 25 a má 72 miliard! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Je mu 25 a má 72 miliard!

Russell se o budoucnost fifi rmy nebojí, měla by být dlouhodobě udržitelná.
Russell se o budoucnost fifi rmy nebojí, měla by být dlouhodobě udržitelná. (Foto Forbes, Twitter)

Zatímco většina jeho vrstevníků dokončuje univerzitní vzdělání a shání si první zaměstnání, on je v čele úspěšné firmy, kterou sám založil před osmi roky. Seznamte se s Austinem Russellem (25), kterého Forbes jmenoval nejmladším miliardářem světa, jenž se vypracoval sám.

Austin tak trochu připomíná geniálního vědce Sheldona ze seriálu Teorie velkého třesku. Už ve 13 letech si nechal patentovat zařízení pro recyklaci vody v zahradnictví. O 4 roky později získal grant v hodnotě 100 tisíc dolarů od miliardáře Petera Thiela (53), který podporuje mladé talenty a investoval třeba i do Facebooku. Russell, nadšenec do laserů, peníze využil na založení společnosti s názvem Luminar. Ta přišla s unikátním programem, který právě s pomocí laserů detekuje povrch vozovek a posílá na palubní obrazovku vozidla detailní 3D model silnice. Toto řešení by mělo pomoci především bezpilotním, tedy autonomním vozidlům.

Poté, co firma uzavřela partnerství s firmami z automobilového průmyslu jako Volvo či Daimler, se Russell rozhodl ve čtvrtek debutovat na burze. Akcie společnosti rakově vzrostly hned další den, podle prestižního magazínu Forbes asi o 28 %. To z Rusella, majitele zhruba třetiny akcií Luminaru, udělalo miliardáře – na kontě má podle Forbesu, který jej nazval vůbec nejmladším miliardářem, jenž se sám vypracoval, 3,3 miliardy dolarů. V přepočtu neuvěřitelných 72,3 miliardy korun! „Jsem stále relativně mladý, ale dal jsem do toho hodně krve, potu a slz. A měl jsem štěstí, že jsem si dokázal udržet dostatečně dobrý podíl,“ popisuje Austin Russell, jehož firma Luminar byla ještě loni ve ztrátě 82 milionů dolarů.

Víte, že...

...když se v roce 2008 stal ve svých 23 letech miliardářem zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg, měl na kontě 32,8 miliardy korun?

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.