Reforma ministra Julínka: Ještě dýchá? Tak plaťte! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Reforma ministra Julínka: Ještě dýchá? Tak plaťte!

Ministr »Nelida« Tomáš Julínek
Ministr »Nelida« Tomáš Julínek (: Archiv)

PRAHA – Kruté! Nelidské! Poplatek 60 Kč za den v nemocnici budou muset od Nového roku kromě všech pacientů a rodících maminek platit i čerstvě narozená miminka. A to včetně těch, která třeba bojují v inkubátoru o život. Rodiče těchto těžce nemocných či předčasně narozených miminek tak v porodnici nechají až tisíce korun! Pane ministře zdravotnictví Tomáši Julínku (ODS), máte vy vůbec srdce…?!

Malý Lukášek (14 dní) se narodil předčasně ve 28. týdnu. Aby měl vůbec naději, musel ihned po porodu do inkubátoru. „Má takzvaný defekt předsíňového septa, prostě takovou díru v srdíčku. Některým předčasně narozeným dětem sroste sama, ale Lukáškovi se naopak zvětšuje, takže bude muset asi na těžkou operaci,“ šeptne zlomeným hlasem jeho maminka Lenka (28). A pak propukne v pláč: „Už takhle jsme z toho všeho strašně nešťastní a představa, že ještě budeme muset přemýšlet, kde vezmeme peníze na zaplacení za nemocnici, je prostě strašná. Manžel má jen 10 000 korun čistého. A Lukášek bude v inkubátoru zhruba dva a půl měsíce, což by znamenalo skoro osm a půl tisíce korun. A to ani nechci pomyslet, kdyby se jeho stav zkomplikoval. Jistě, kvůli Lukáškovi uděláme všechno na světě, třeba i prodáme televizi nebo auto. V nejhorším klidně i naši garsonku a půjdeme bydlet k rodičům. Hlavně ať je ale Lukášek zdravý,“ přeskakuje Lence hlas pláčem.

Pane ministře, slyšíte to zoufalství? Tu strašlivou beznaděj? Zkuste si představit, jak jí teď je. Na pokraji sil, vyčerpaná, vyděšená strachem o to nejcennější, co má. A pak někdo přijde, natáhne ruku a… Pane ministře, i vy přece máte děti! Dokonce dvě. Není vám teď trošku, jako člověku, stydno? Stanovisko ministerstva zdravotnictví je ovšem úsečně strohé. Poplatek za pobyt v nemocnici se vztahuje na všechny bez rozdílu. Basta! A pokud s tím bude mít nějaká rodina problém, může se obrátit na »sociálku« a tam požádat o peníze. „Od poplatků u lékaře jsou osvobozeny jen chronicky a dlouhodobě nemocné děti,“ říká Tomáš Cikrt, mluvčí ministerstva zdravotnictví. Jenže – na poplatky za pobyt v nemocnici se tohle osvobození nevztahuje! A na poplatky navíc není stanoven ani žádný limit. Pokud tedy těžce nemocné miminko stráví v nemocnici třeba pět měsíců a matka bude chtít být v nemocnici s ním, oba dohromady zaplatí 18 000 korun...

Pane ministře Julínku, došla nám slova. Po vzoru vašeho premiéra Mirka Topolánka vám můžeme jen ukázat vztyčený prostředníček: „Ano, jste opravdu jednička!“


17.10.2007

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.