Nejvyšší státní zastupitelství: Babiš je ve střetu, ale... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nejvyšší státní zastupitelství: Babiš je ve střetu, ale...

Andrej Babiš
Andrej Babiš (Facebook)

Premiér Andrej Babiš (65, ANO) stále ovládá média z holdingu Agrofert. Je o tom přesvědčen i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman (47). Odmítl ale podat správní žalobu. Neshledal prý pro to závažný veřejný zájem.

Nejvyšší státní zastupitelství sice označilo dřívější závěr středočeského krajského úřadu, že premiér není ve střetu zájmů, za nesprávný, ale Zeman se přesto rozhodl nepodat správní žalobu. Oznámil to už v červenci. Nyní se podle serveru Neovlivní.cz ukázalo proč. „Musím vycházet ze znění zákona, který mi říká, že mohu podat správní žalobu, je-li dán závažný veřejný zájem. V tomto směru mám za to, že pokud bych v podobném případě jakéhokoliv jiného občana České republiky nepodával správní žalobu, tak ji nemohu podat ani v případě ministerského předsedy, neboť bych mu tím sjednal nevýhodu před zákonem,” vysvětlil.

Připomněl, že podle stejné zásady rovnosti občana před zákonem postupoval i v premiérově trestní kauze Čapího hnízda, kde rozhodl v premiérův neprospěch, když zrušil rozhodnutí o zastavení jeho stíhání. Pokud by tak prý neučinil, sjednal by mu výhodu před zákonem. Premiér firmy z holdingu Agrofert v roce 2017 vložil do svěřenských fondů a od té doby je podezříván, že na ně má nadále vliv.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.