Nové firmy míří do Česka: Zlevní elektro i potraviny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nové firmy míří do Česka: Zlevní elektro i potraviny!

Německé Aldi prý stlačí ceny potravin neuvěřitelně nízko.
Německé Aldi prý stlačí ceny potravin neuvěřitelně nízko. (Profimedia.cz)

PRAHA – Do Česka míří přední světové firmy! Během pěti let jich tu podle studie realitní společnosti Cushman&Wakefield začne podnikat téměř padesát. A díky novým obrům na trhu nás prý čeká další zlevňování a kvalitnější služby.

Do Česka míří přední světové firmy! Během pěti let jich tu podle studie realitní společnosti Cushman&Wakefield začne podnikat téměř padesát. A díky novým obrům na trhu nás prý čeká další zlevňování a kvalitnější služby. Silné konkurence se už teď bojí prodejci elektra, majitelé restaurací i obchodní řetězce.

Boj mezi supermarkety odstartuje německý diskontní řetězec Aldi. A zákazníci na tom jen vydělají. Aldi sází na úspornost, jednoduché regály a co nejméně personálu v prodejně. Značkové výrobky v jeho obchodech skoro nejsou. To bude znamenat další tlak na ceny a válku mezi stávajícími obchody, v první vlně převážně v okrajových částech hlavního města. „Společnost v červnu založila v Plzni českou pobočku, proto se otevření prvního obchodu dá čekat už příští rok,“ míní ekonom Jiří Nejdl.

O zákazníky chce bojovat i řetězec restaurací Burger King, který slibuje souboj s jinými prodejnami rychlého občerstvení, především s McDonald´s. Chicken Tenders (smažené kousky kuřete) nebo Big Fish (sendvič s rybím masem) tak budou možná už za rok pro Čechy stejně běžné názvy jídel jako je dnes Big Mac nebo Cheeseburger. Burger King chce navíc konkurenci převálcovat zejména cenami. „Pobočky u nás otevře i společnost Starbucks, která vlastní třináct tisíc kaváren po celém světě a síť restaurací Autogrill, známá od čerpacích stanic po celé Evropě,“ doplnil Nejdl.

Podnikatelé a firmy se k nám stahují díky příznivým podmínkám k podnikání. Praha coby podnikatelské centrum má podle nich vstřícnou daňovou politiku, ochotně poskytuje dotace a zahraniční firmy zde mohou vyplácet čtvrté nejnižší mzdy v Evropě.

Na klady podnikání sází i obří německý obchodník s elektronikou Mediamarkt, známý svou agresivní cenovou politikou. „Jeho příchod by zřejmě znamenal definitivní likvidaci malých prodejců elektra,“ doplnil Nejdl. Od slovenských sousedů k nám totiž míří i řetězec Nay. Ten chce ve velkých obchodních centrech konkurovat Datartu a ElectroWorldu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.