5 rad, jak na dětskou rýmu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

5 rad, jak na dětskou rýmu

 (Shutterstock)

I pro dospělého může být rýma, byť nejde o závažné onemocnění, malou pohromou, ale ten je obvykle schopen do boje zapojit rozum a nemoc s pomocí léků nějak překonat. U dětí je to trochu složitější. Jak jim pomoci se s rýmou zdárně poprat? A proč je to nutné?

1. KLIDOVÝ REŽIM

Pozorujete-li u dítěte příznaky rýmy, neposílejte jej do kolektivu. Nejenže i zdánlivě nenáročný režim třeba ve školce je pro oslabené dítě zátěž, ale také bude nemoc šířit mezi dosud zdravé děti.

2. PÉČE O NOS

Důležité je pečovat o nos – udržovat jej průchodný. Pomoci může mořská voda vhodná i pro nejmenší, pro větší děti jsou k dispozici různé přípravky ke splasknutí sliznice. Důležité je samozřejmě průběžné smrkání. U opravdu malých dětí jsou praktické odsávačky hlenů, které se nasazují na vysavač zapnutý na nejnižší výkon. Nosík spolehlivě pročistí.

3. VLHKÝ VZDUCH

Součástí léčby by měla být také péče o prostředí, v němž malý pacient stoná. Nemoc bude lépe zvládat v místnosti, kde je dostatečně vlhký vzduch. Nemáte-li k dispozici zvlhčovač, postačí i mokré pleny nebo ručníky na radiátorech či v okolí lůžka. V pokoji by nemělo být přetopeno a důležité je pravidelně větrat. Nezapomínejte také na dostatečný pitný režim.

4. PRAVIDLA HYGIENY

Používejte jednorázové kapesníky, které po použití ihned vyhazujte do koše. Dohlédněte, aby malý pacient neodbýval mytí rukou, vyčleňte mu vlastní ručník, a když nemoc odezní, vyměňte dítěti pyžamo, ložní povlečení i zubní kartáček.

5. TÝDEN, NE MÉNĚ

Nesnažte se léčbu uspěchat. Podstatné pro úspěšné překonání je totiž i doléčení. Po odeznění nejhorších příznaků by dítě rozhodně nemělo jít do školy či školky. Obecné tvrzení, že rýma trvá týden, platí i pro nejmenší. Počítá se do toho i rekonvalescence.

PROČ TOLIK PÉČE?

Rýma je sice ve své podstatě opravdu banálním onemocněním, nicméně léčba je nutná. Podceníte-li ji, nebo zcela pominete, může to vést ke komplikacím. Nejčastějšími jsou záněty vedlejších nosních dutin a u dětí zejména zánět středouší.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.