Mýtné budou muset platit i kombíky?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Mýtné budou muset platit i kombíky?!

VW Passat Variant Combi
VW Passat Variant Combi

PRAHA – Jezdíte větším osobním autem, třeba kombíkem, které má vzadu tažné zařízení? Tak to se vám už od ledna 2009 může jízda po dálnici řádně prodražit. Od té chvíle totiž budou dálniční mýtné platit i všechna auta nad 3,5 tuny.


Tady se asi někdo zbláznil…

Což podle zákona znamená, že i ta, která sice váží méně, ale mají tažné zařízení a do celkové hmotnosti se jim proto podle »úřednické logiky« započítává i eventuální přívěs! A že s vozíkem nejezdíte, nebo ho vůbec nevlastníte? Nevadí! Stačí mít jen samotné tažné zařízení a za každý kilometr na dálnici tak hned zaplatíte 4,05 Kč…

„Ten problém existuje už teď u nákladních aut. Zatím mají povinnost platit mýtné jen náklaďáky nad 12 tun. Jenže už se několikrát stalo, že celník zastavil auto, které vážilo třeba jen 11 tun, ale mělo tažné zařízení, a chtěl mu dát pokutu. Že prý má závěsné zařízení a hypoteticky si tedy může za náklaďák pověsit přívěs. A od roku 2009, kdy začnou platit mýtné i auta nad 3,5 tuny, se tento problém přenese i na řadu obyčejných majitelů větších osobních aut,“ řekl deníku Aha! Martin Felix se Sdružení dopravců Česmad Bohemia. Pokud má pravdu, pak si navíc majitelé takových aut budou muset pořídit i palubní jednotku na odečítání mýtného, která dnes přijde na 1550 Kč! Podle ministerstva dopravy by ale již nyní měly osobní vozy s tažným zařízením, které překračují maximální povolenou hmotnost 3,5 tuny, platit dálniční známku odpovídající nákladním autům, tedy 7000 Kč namísto 900 Kč. To se přitom týká velké části větších osobních aut, jako např. VW Passat Variant Combi nebo terénní vozy. „Jinak se ve správním řízení vystavují pokutě až do výše 500 000 Kč,“ dodal Felix.

Naděje, že se tahle absurdita nezmění v realitu a že si státní úředníci zachovají alespoň zbytky rozumu, ale stále ještě je. Ministerstvo dopravy totiž slibuje, že udělá vše pro to, aby se osobních vozidel elektronické mýtné nedotklo. „Určitě nechceme, aby mýtné platily třeba rodinné kombíky. Asi se přikloníme k rakouskému modelu, kdy by platila pouze taková vozidla, která sama osobně bez přívěsu vážila 3,5 tuny. To znamená jen těžší osobní auta jako jsou americké offroady,“ řekl mluvčí ministerstva Karel Hanzelka.


Autor: (pet)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.