Šok pro domácnosti: Elektřina od lednazdraží o 10 procent! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Šok pro domácnosti: Elektřina od lednazdraží o 10 procent!

Při placení za eletřinu v příštím roce si budou muset lidé sáhnout hlouběji do kapsy.
Při placení za eletřinu v příštím roce si budou muset lidé sáhnout hlouběji do kapsy. (Profimedia.cz)

PRAHA – Rozhodnuto, tečka! Elektřina příští rok domácnostem zdraží o 10 procent! Firma ČEZ, největší prodejce elektřiny v Česku, jejíž většinovým vlastníkem je stát, už má připravené ceníky na příští rok. A elektřina podle nich od ledna 2008 podraží podobně jako počátkem letošního roku.

A víc zaplatíme i za uhlí, vodu a plyn!

Tedy: domácnostem o 10 %, firmám o 15 %. Kromě elektřiny zdraží ale od nového roku i voda, teplo, plyn… Pánbůh nás ochraňuj!

„Při tvorbě ceníků jsme vyšli z cen, za jaké v srpnu obchodovala elektřina na nové energetické burze,“ vysvětlil Hospodářským novinám zdražení mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Cenovou politikou firmy ČEZ, která na tuzemském trhu s elektřinou drží zhruba 45procentní podíl, se na rozdíl od minulých let bude řídit většina ostatních velkých obchodníků s elektřinou. A v roce 2009 nás čeká podobné zdražení jako v příštím roce…

Do konečných cen elektřiny pro zákazníky se promítne i nová ekologická daň a zvýšení dolní sazby DPH z 5 na 9 procent. A energie podraží i kvůli zavedení ekologické daně. Na tu nejvíce doplatí ti, kteří využívají topení uhlím – ať už si topí sami, nebo teplo odebírají z dálkových rozvodů. O kolik přesně uhlí zdraží není jasné. „Nejsou ještě schválené všechny daňové změny. Pokud ale projdou tak, jak byly navrženy, dá se u některých tepláren čekat zdražení i v řádu desítek procent,“ řekl HN šéf Teplárenského sdružení Alexej Nováček.

O několik procent více zaplatíme i za plyn. A zhruba o 7 procent bude dražší vodné a o 6 procent stočné. Kvůli vyšším nákladům navíc může řada firem zdražit své výrobky.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.