Sezona česneku je tu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Sezona česneku je tu!

Nejtěžší cop upletla Lucie Srncová (32) z Dolního Němčí. Vážil 2,5 kilogramu.
Nejtěžší cop upletla Lucie Srncová (32) z Dolního Němčí. Vážil 2,5 kilogramu. (Foto Aha! – Slávka Červená)

Jakub, Jakub, česnek nakup, Evžene, už se těžko sežene, praví pranostika. A lidé na Festivalu česneku v Buchlovicích na Uherskohradišťsku, kde se včera ochladilo na 22 °C, opravdu nakupovali.

Vybírat mohli ze sedmi tun různých odrůd a ceny se pohybovaly od 120 do 250 Kč. Dražší byl hlavně sadbový. „Úroda je mírně podprůměrná vzhledem k dubnovému suchu. Tam, kde zapršelo, je česnek pěkný,“ řekl šlechtitel Jan Kozák z Pardubicka. Návštěvníci si dopřávali nejrůznější pochutiny. Od bramboráků, přes chlebové placky, česnekovou zmrzlinu či pivo.

Zkuste netradiční lahůdky

Blanšírované stroužky

◆ 25 oloupaných stroužků česneku ◆ 150 g medu ◆ šťáva ze tří citronů ◆ snítka rozmarýnu ◆ chilli paprička ◆ sůl ◆ mléko
Stroužky blanšírujte v mléce (vhoďte na tři minuty do vroucího mléka a následně rychle zchlaďte v cedníku pod tekoucí vodou). Med s citronovou šťávou a troškou soli svařte, přidejte nasekanou chilli papričku a snítku rozmarýnu. Česnek vložte do zavařovačky, přelijte směsí, uzavřete a nechte čtyři dny odležet.

Olivová pomazánka
Zelené olivy rozsekáme tyčovým mixérem, smícháme s olivovým olejem. Přidáme bazalku, česnek a kysanou smetanu. Podle chuti a konzistence.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.