Sezona česneku je tu!

Jakub, Jakub, česnek nakup, Evžene, už se těžko sežene, praví pranostika. A lidé na Festivalu česneku v Buchlovicích na Uherskohradišťsku, kde se včera ochladilo na 22 °C, opravdu nakupovali.
Vybírat mohli ze sedmi tun různých odrůd a ceny se pohybovaly od 120 do 250 Kč. Dražší byl hlavně sadbový. „Úroda je mírně podprůměrná vzhledem k dubnovému suchu. Tam, kde zapršelo, je česnek pěkný,“ řekl šlechtitel Jan Kozák z Pardubicka. Návštěvníci si dopřávali nejrůznější pochutiny. Od bramboráků, přes chlebové placky, česnekovou zmrzlinu či pivo.
Mirka Stoklásková (34) z Dolan: V pyžamu odjela autem. Nejdříve hledali auto,…
Celý článekZkuste netradiční lahůdky
Blanšírované stroužky
◆ 25 oloupaných stroužků česneku ◆ 150 g medu ◆ šťáva ze tří citronů ◆ snítka rozmarýnu ◆ chilli paprička ◆ sůl ◆ mléko
Stroužky blanšírujte v mléce (vhoďte na tři minuty do vroucího mléka a následně rychle zchlaďte v cedníku pod tekoucí vodou). Med s citronovou šťávou a troškou soli svařte, přidejte nasekanou chilli papričku a snítku rozmarýnu. Česnek vložte do zavařovačky, přelijte směsí, uzavřete a nechte čtyři dny odležet.
Olivová pomazánka
Zelené olivy rozsekáme tyčovým mixérem, smícháme s olivovým olejem. Přidáme bazalku, česnek a kysanou smetanu. Podle chuti a konzistence.