Neboj, pejsku, u nás tě neoběsí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Neboj, pejsku, u nás tě neoběsí!

Chrta Jimmiho si vzala do péče chovatelka Silva Cenková. Už zachránila jednoho psa, Jonnyho, a to doslova za minutu dvanáct. Už se mu vezla smrtící injekce...
Chrta Jimmiho si vzala do péče chovatelka Silva Cenková. Už zachránila jednoho psa, Jonnyho, a to doslova za minutu dvanáct. Už se mu vezla smrtící injekce... (pro Aha! – Vladimír Vlk)

OKROUHLÉ HRADIŠTĚ – Zbídačelí, podvyživení, zjizvení, ale naživu. V takovém stavu do Česka dorazila čtyřicítka chrtů z Irska poté, co je čeští chovatelé na vlastní náklady zachránili před jistou smrtí! Zestárlí dostihoví psi už byli totiž odsouzeni k utracení, protože unavení nemohli svým majitelům vydělávat dost peněz.

  • Češi zachránili chrty před popravou
  • V Irsku psy týrali, už jim nevydělávali!

Na staré psy čekala v Irsku smrt zastřelením, smrtící injekci či oběšením. A stejně na tom je i mnoho dalších chrtů v Irsku. „Mnoho z nich umírá ve zvláštních překladištích, kde jsou namačkáni jeden na druhého,“ uvedla chovatelka Lucie Mirič (31). Ta adoptovala pětiletého Williama. Měl proleženiny, byl podvyživený a celkově ve špatném fyzickém stavu.

Mezi prvními chovateli, kteří se ujali ohroženého psa, je i Silva Cenková (63) z Rychvaldu u Karviné. „Už mám doma Jonnyho. Byl dovezen zhruba před dvěma měsíci. Měl jizvy po srsti, byl to otřesný pohled. Už je má ale zhojené. To jsou tak úžasní psi, teď budu mít i Jimmyho. Dám ho taky dohromady,“ řekla. Jonnyho zachránila doslova za minutu dvanáct. Už pro něj byla objednána smrtící injekce!

Sdružení Adopce chrtů do Česka přivezlo 40 greyhoundů. „Začalo to tím, že jsem se dozvěděla o otřesných podmínkách, v jakých dostihoví chrti žijí. Znají jen závodní dráhy a klece, nedostávají mnoho jídla, a jakmile přestanou být dobří nebo zestárnou, končí. Jsou utraceni, a to mnohdy barbarským způsobem,“ popisuje Lucie Mirič. Ročně čeká na popravu 30 až 50 tisíc chrtích důchodců.

O dostihové vysloužilce je u nás zájem. Všech čtyřicet chrtů putovalo k novým pánům. Všichni zájemci však nejdřív projdou pohovory, během kterých musí dokázat, že se dokáží o psy dobře starat. Kromě toho musel každý z nich zaplatit 4500 korun za transport, kastraci, veterinární ošetření a odčervení.

Zástupci sdružení na záchranu dostihových chrtů budou organizovat i další dovozy zachráněných zvířat.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.