Prvňáčci poprvé v lavicích: A rodiče to stálo 5000 korun… Dívku (12) srazilo cestou do školy auto | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Prvňáčci poprvé v lavicích: A rodiče to stálo 5000 korun… Dívku (12) srazilo cestou do školy auto

Sáhnutí na nos sochy Školáka Boříka splní v Kunovicích každé přání.
Sáhnutí na nos sochy Školáka Boříka splní v Kunovicích každé přání. (Aha! – Alexandr Malachovský, Kateřina Kalibánová, ČTK)

PRAHA – Nejdříve ranní zazvonění budíku u postele a poté školního zvonku včera s definitivní platností ukončilo letní prázdniny. Žáci a studenti museli chtě-nechtě znovu do školy.

Nejdříve ranní zazvonění budíku u postele a poté školního zvonku včera s definitivní platností ukončilo letní prázdniny. Žáci a studenti museli chtěnechtě znovu do školy. Dospat nemohli hlavně prvňáčci, jejich první usednutí do lavic ale rodiče přišlo pěkně draho. Někteří už museli zaplatit i pět tisíc korun…

Nováčci měli včera v některých školách pěkná privilegia. Do Základní školy v Přelouči na Pardubicku přijeli například v kočáře taženém koňmi. V Kunovicích na Uherskohradišťsku si mohli zase prvňáčci sáhnout na nos tamní sochy Školáka Boříka a přát si své tajné přání...

Nevyslyšená ale zůstala zcela určitě přání všech rodičů, kteří musí rok od roku vytahovat z peněženky za vzdělání svých dětí stále víc. „Výbava stála zhruba pět tisíc korun, jen taška přišla na dva tisíce,“ říká tatínek sedmileté Kristýnky Vlastníkové z Prahy. Většina rodičů přitom zatím přesně neví, co všechno budou muset děti do školy mít, další výdaje je tak ještě čekají.

Velké štěstí měly děti, které našly včera svoji školu otevřenou, každý rok totiž klesá počet žáků a školy se slučují a ruší. Nepříjemně skončila cesta do školy pro dívku (12) v Příbrami. „Nedaleko restaurace U Burdů v Příbrami vběhla na přechodu pod auto. Měla pohmožděná záda, převezli jsme ji do nemocnice,“ uvedla Nina Šeblová ze středočeské záchranky.

Prezident Klaus: Za oběd jsme platili 2,60 Kč

I prezident republiky Václav Klaus se včera na pár okamžiků vrátil do školních lavic. Vyjel do základní školy v Lysé nad Labem, zde převzal dokonce titul čestného žáka. Když pak v jídelně zjistil, že obědy stojí 22 korun, zhrozil se. „Kdepak jsou ty časy, kdy jsme platívali dvě koruny šedesát,“ zasnil se prezident a dodal: „To nám to ten Klaus v těch devadesátých letech pěkně zavařil, co?“

Premiér Topolánek: Můj syn má jen dva závity!

„Jsem tak trochu rozpačitý. Mám totiž syna, taky deváťáka, a vím, o čem přemýšlí. Má zhruba tak dva závity – jeden na holky a druhý na golf. Nic jiného ho nezajímá,“ žertoval premiér Mirek Topolánek před tím, než třídě deváťáků v pražské Umělecké ulici popřál úspěchy v posledním roce studia na základní škole. Poté zamířil mezi prvňáky, jimž popisoval, co všechno se ve škole naučí. Když se zeptal, komu se do školy nechtělo, zvedla se ve třídě jediná ruka. „Zítra už budeš rád,“ povzbudil chlapce Topolánek.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.