Terezka (10) z léčebny: Mám se tady blbě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Terezka (10) z léčebny: Mám se tady blbě!

Terezka (vlevo) se svou kamarádkou Barborou Pokornou.
Terezka (vlevo) se svou kamarádkou Barborou Pokornou.

PRAHA – Terezka Smutná (10) měla předposlední týden prázdnin trávit se svými kamarádkami z oddílu synchronizovaného bruslení cvičením a tréninky na ledě. Místo toho se trápí zavřená téměř dva měsíce v Olivově dětské léčebně v Říčanech.


Jen proto, že si se svým otcem k sobě nevytvořili vztah a Terka mu nechce říkat tatínku. „Tráví čas s dětmi, věnuje se všem volnočasovým aktivitám s ostatními, řekla bych, že se jí daří velmi dobře,“ uvedla ředitelka léčebny Věra Jechová. Svým kamarádkám ale Terezka píše úplně něco jiného…

„Já se mám dost blbě,“ napsala třeba své nejlepší kamarádce z bruslařského oddílu Báře Pokorné. „Terce jsem taky napsala, a když jsem za ní mohla, byly jsme kousek u léčebny spolu na koních,“ říká Barča, která má v tom, kde by Terka měla být, jasno: „Blbě o ní rozhodli. Terce jde bruslení dobře, měla by tady s námi bruslit.“

Stejný názor jako její desetiletá kamarádka má i většina psychologů. „Lze očekávat, že ji celá situace traumatizuje a psychicky poškodí. Proč nemohla být na táboře, na který se těšila?“ ptá se psycholožka Jana Růžičková.

Kliknutím zvětšeteI o táboře píše v dopise Terezka kamarádce: „Štve mě, že jsem s tebou nemohla jet na ten tábor.“

Ředitelka Olivovy léčebny sice tvrdí, že se Terezce daří dobře, sama »vězněná« holčička vidí svoji situaci zcela jinak. „Je tady strašná nuda, a ještě kdybys viděla to jídlo, to je fakt hrozný. Mamka za mnou může jenom v neděli, jinak za mnou nikdo nemůže, ještě kromě Choce,“ píše v dopise Terezka. Chocem pojmenovává svého tátu Lubomíra Choce.

„Zbytečné vytržení Terezky z jejího prostředí vztahu k otci nijak neprospěje,“ poukazuje po celou dobu psycholožka Jana Růžičková. S péčí v léčebně ale není spokojený ani právní zástupce tatínka, který pobyt v léčebně pro dceru navrhl. „Bohužel pobyt v léčebně nenaplnil naše očekávání, doufali jsme, že práce s Terezkou bude mnohem intenzivnější, že se podaří navázat vztahy s tatínkem, nedochází za ní psychologové, jen sociální pracovníci z Domu tří přání, kterým se v tomto směru nedaří,“ sdělil právní zástupce otce Michael Dub.

Ahoj Baruš
Jak se máš? Já se mám dost blbě. Je tady strašná nuda a ještě kdybys viděla to jídlo to je fakt hrozný. Kamarádek tu mám hodně a ta nejlepší se jmenuje Bára. Asi už jsi ve Francii viď? Taky bych někam jela a štve mě že sem s tebou nemohla jet na ten tábor. Mamka za mnou může jenom v neděli jinak za mnou nikdo nemůže ještě kromě Choce. Někdy tu máme diskotéku která stojí úplně za prd. Taky se těšíš na bruslo? Já strašně. Dyžtak mi prosím ještě napiš.
Pa Terka


Autor: (wer)
Foto Aha! – Alexandr Malachovsky a archiv

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.