Letadlo za 4 miliardy bude létat i u nás! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Letadlo za 4 miliardy bude létat i u nás!

Do nového boeingu sevejde až 330 cestujících.
Do nového boeingu sevejde až 330 cestujících. (Boeingmedia.com)

PRAHA – Skvost současného dálkového letectví bude létat také nad našimi hlavami. První Boeing 787 Dreamliner sice teprve nedávno opustil výrobní linky poblíž města Seattlu v USA, jedno z těchto superletadel s pořizovací cenou až 200 milionů dolarů (čtyři miliardy korun) však zamíří i do Česka.

Skvostný Boeing 787 Dreamliner

Provozovat ho bude firma Travel Service, která letos přepravila více než 1,8 milionu turistů. Příště tedy možná poletíte tímhle supermoderním strojem i vy...

Největší česká soukromá letecká společnost Travel Service už koncem března podepsala kontrakt s americkým výrobcem. „Tento supervýkonný letoun nové generace získáme jako vůbec první u nás,“ zdůraznila pro Aha! mluvčí firmy Vlaďka Dufková. Bude to ale ještě chvíli trvat, protože o nový Dreamliner je ve světě obrovský zájem. Nad Českem by se tedy nový superletoun měl objevit až v roce 2011. Podle některých zpráv nákup zvažují i ČSA. O rozšiřování flotily, a případně i o nákupu Boeingu 787 Dreamliner, rozhodne podzimní ekonomické bilancování firmy.

A čím je superletoun tak mimořádný? Například doletem až 15 750 kilometrů. To znamená, že z Prahy může letět bez přestávky až do Buenos Aires. Přináší ale rovněž výrazně větší luxus a pohodlí cestujícím, kterých na svou palubu pojme až 330. Pasažéři jistě přivítají i jeho klidnější vzlety a přistání. Je ale také ekologičtější, nemá totiž vypouštět do vzduchu tolik oxidu uhličitého jako jiné srovnatelné typy a má mít až o pětinu nižší spotřebu paliva.

11.8.2007

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.