Klaus na Sněžce: Nikdo mu nestačil! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Klaus na Sněžce: Nikdo mu nestačil!

Prezident Klaus zdolal Sněžku společně s předsedou senátu Sobotkou.
Prezident Klaus zdolal Sněžku společně s předsedou senátu Sobotkou. (Aha! – Martin Přibyl)

PEC POD SNĚŽKOU – Prezident Václav Klaus (66) má fyzičku jak osmnáctiletý junák! Včera v ostrém tempu doslova vyběhl na nejvyšší českou horu Sněžku (1602 m). Převýšení 1100 metrů a trasu dlouhou 8 km zvládl za necelé tři hodiny. Všem spoluzúčastněným udával ostré tempo, téměř mu nestačili ani jeho vytrénovaní bodyguardi…

Václav Klaus vyrazil na túru na Sněžku už v osm ráno. Společně se šéfem Senátu Přemyslem Sobotkou, zkušeným horolezcem, se zúčastnil svatovavřinecké pouti, doprovázel ho i starší syn Václav a jeho tři děti. Člen horské služby doplňoval cestu výkladem o zajímavostech Krkonoš a zážitky ze Sněžky. Jenže prezident nasadil tak ostré tempo, že mu ostatní sotva stačili. Za polovinou cesty se už pot začal řinout i z Klausova obličeje. Ve třetí čtvrtině cesty si tak musel převléct úplně propocené triko. Jinak si ale za celou štreku udělal jen dvě menší přestávky.

„Počasí vyšlo a Krkonoše se ukázaly ve své největší kráse,“ pochvaloval si, když před jedenáctou hodinou dorazil na vrchol, kde ho už čekaly stovky zvědavých turistů. Na Sněžce se zúčastnil slavnostního otevření nové poštovny, která nahradila starou, stoletou. „Stavba je originální a odvážná. Té já nic nevytýkám,“ řekl Klaus ve srovnání s návrhem nové knihovny ve tvaru chobotnice v Praze, kterou naopak před časem ostře zkritizoval. Na Sněžce prezident promluvil i na svaté mši, kterou pod širým nebem vedl arcibiskup Karel Otčenášek. Pak se naobědval a dolů ze Sněžky sjel lanovkou.

Prezident trávil v Krkonoších celý týden. Byl zde na dovolené s manželkou Livií a čas také trávil se svými dvěma syny a pěti vnoučaty. „Každý den jsme chodili na procházky, počasí vyšlo úžasně. Kolik jsem toho nachodil? Nevím, krokoměr jsem neměl,“ smál se Klaus.

Včera ještě stihl slavnostně přestřihnout pásku na nové bobové dráze v Peci pod Sněžkou a sdělil, že se chystá ještě na týden do Rakouska. „Navštívím rakouského prezidenta v jeho letním sídle, pak hudební festival v Salcburku a nakonec odjedeme ještě na každoroční konferenci v Alpbachu.“

11.8.2007

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.