Není jen na klouby nebo pleť: Strážce mládí - kolagen | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 1. května 2024

Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund

Není jen na klouby nebo pleť: Strážce mládí - kolagen

 (Shutterstock)

Mezi látky, které mají v těle velmi významnou funkci, patří kolagen. Možná ho znáte z reklam na přípravky podporující zdraví kloubů a dost pravděpodobně se k vám také díky reklamě doneslo, že je důležitý pro pleť. Tato látka ale plní v lidském těle mnoho jiných funkcí. Bez nadsázky ji přitom můžeme nazvat strážcem mládí.

Kolagen je základní stavební kostí, šlach, chrupavek, kůže a nachází se i v dalších orgánech. Lidské tělo si sice kolagen vyrábí samo, bohužel ale jen do určitého věku, a to poměrně nízkého – jeho produkce klesá již kolem třicítky! Mezi 40. a 45. rokem života se přestává tvořit úplně. Problémy se ale mohou dostavit i dříve, a to zejména u fyzicky těžce pracujících jedinců nebo vrcholových sportovců.

KDYŽ CHYBÍ

Nedostatek kolagenu v těle se hlásí obvykle problémy, které přehlížíme s tím, že „už nejsme nejmladší“. Provázejí jej kožní onemocnění, problémy s cévami, bolesti kostí a kloubů, zhoršená hojivost ran a zlomenin.

ROZŠÍŘENÉ ONEMOCNĚNÍ

Důležitým tématem je kolagen při bolestech kloubů. Artróza, která může být příčinou těchto bolestí, se většinou neobjeví až ve stáří. Příznaky obvykle začínají už po 40. roce věku. Léčba rozvinutého onemocnění je pak značně omezená, a proto je vhodné myslet na prevenci. Významnou prevencí úbytku chrupavčitých tkání je kromě pravidelného pohybu a racionální stravy právě doplňování kolagenu.

CO DOKÁŽE?

Dodání kolagenu:

* ulevuje při bolestech a chronickém zánětu kostí

* zmírňuje bolesti kostí a kloubů

při artritidě i revmatismu

* zpomaluje řídnutí kostí při osteoporóze

* urychluje holení po zlomeninách,

vymknutí, po porodu

* pomáhá proti paradentóze

* zmírňuje bolesti páteře a ischias

* pomáhá při regeneraci

po chirurgických zákrocích

* eliminuje opařeniny, modřiny, počáteční proleženiny

* léčí bércové vředy

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.