3 největší maléry v kuchyni: Jak je vyřešit | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

3 největší maléry v kuchyni: Jak je vyřešit

 (Shutterstock)

Také se vám někdy stane, že přesolíte polévku, že omáčka nechce zhoustnout nebo se připálí? A to má na sváteční oběd dorazit tchyně… Není třeba věšet hlavu, objednávat jídlo z restaurace ani rušit návštěvu babičky. Máme pro vás jednoduché rady, jak při těchto nehodách postupovat, aby vše přece jen dobře dopadlo.

Nesmí se samozřejmě jednat o maléry velkých rozměrů. Polévka, do které vám spadla slánka se solí nebo maso spečené na uhel, to bohužel nezachráníte, pak je lepší objednat pro rodinu i babičku stůl v restauraci. Ale pokud se vám podařilo osolit třeba polévku jen trochu víc a při telefonátu s kamarádkou se základ na omáčku trochu připekl a jídlo má teď nepříjemnou pachuť, v takových případech pomoc existuje. Nejedná se o žádné vymoženosti poslední doby, jednoduché triky, jak jídlo zachránit, se používají už odpradávna.

1. NEHODA SE SOLÍ

Příliš slaná omáčka zřejmě nebude chutnat nejen babičce z partnerovy strany, ale asi ani vaší mamince stejně jako vašim dětem. Co pomůže? Sázkou na jistotu je oloupaná brambora, ideálně nakrájená na větší kusy, kterou přibližně čtvrt hodiny povaříte v přesolené polévce a pak vyjmete nebo přecedíte. Podobně funguje i kus mrkve či petržele, kůrka z tmavého chleba nebo vaječný bílek, resp. vaječné bílky – ty vhoďte do polévky třeba čtyři, povařte (nechejte srazit) a hned přeceďte. Babské rady doporučují zkusit i pár kapek citronu. Omáčku nebo polévku, která je příliš slaná, můžete také zkusit zředit, nikoli však vodou, použijte smetanu nebo mléko. Přidat lze i zakysanou smetanu nebo bílý jogurt, i ty slanost zmírní. Jednotlivé triky lze také kombinovat – nejprve bramboru, pak bílek, na závěr smetanu.

2. JAJ, PŘIPEKLO SE TO...

Není to žádná ostuda, stává se to i zkušeným kuchařům, ale co s tím? Ingredience jste tak pečlivě vybírali, vařili s láskou, pak jste odběhli, a teď máte jídlo vyhodit? Než to uděláte, rozhodně pokrm zoufale nemíchejte, abyste nepřipálenou část nepromíchali s tím, co už nelze použít. Do nového hrnce přesuňte to, co není spálené, pečlivě, aby v novém hrnci nebyl žádný připálený kousek, a aby se pokrm zbavil nepříjemné pachuti, povařte jej s mrkví, krajícem bílého chleba nebo čistou korkovou zátkou – fungují totiž jako pohlcovač pachu. Dejte jen pozor, aby kousky korku nezůstaly v jídle.

3. OMÁČKOVÉ NÁSTRAHY

Někdo omáčky zbožňuje pro jednoduchost jejich přípravy. Jiný je proklíná, protože jednou se zdrcnou, jindy odmítají zhoustnout. Řešením pro sraženou omáčku může být jednoduchý postup – ponořte hrnec s omáčkou do studené vody a metlou se pokuste hmotu rozšlehat do jemné konzistence. Lze přidat také trošku kypřicího prášku (na špičku lžičky) nebo lžíci smetany a opět pečlivě promíchat.

Na dodatečné zahuštění omáček či polévek můžete používat třeba hladkou mouku rozkvedlanou ve vodě – tu ideálně přidávejte do pokrmu přes sítko, abyste zabránili vytvoření hrudek, domácí jíšku, případně hotové jíšky koupené v supermarketu, jste-li na ně zvyklí. Ani jednoho však není dobré přidávat do jídla neomezeně. K zahuštění dobře poslouží i nastrouhaná brambora nebo chleba, který je v tomto ohledu oblíbený při přípravě třeba guláše, protože chlebová kůrka dodá pokrmu i barvu.

CHYBÍ  TOMU ŠMRNC?

Pokud se vám zdánlivě všechno daří, a přesto pokrm nemá ten správný šmrnc, jak jste zvyklí od babičky, maminky nebo jiného svého oblíbeného kuchaře, zkuste do něj přidat špetku cukru. I slané jídlo může tento malý trik pozvednout.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.