Kam poslanci cestují? Letošní »katalog« CK Parlament! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Kam poslanci cestují? Letošní »katalog« CK Parlament!

Lubomír Zaorálek
Lubomír Zaorálek (Foto: Kopáč, Profimedia, ara)

Nezbytná pracovní cesta nebo prima výlet za peníze daňových poplatníků? Kritizované zahraniční cesty poslanců pokračují i v letošním roce. I když exotiky ubylo, náklady se oproti minulosti nijak neztenčily.

Indii, Blízký východ, Koreu či Nepál už poslanci v rámci svých výjezdů navštívili. V plánu pro letošní rok se sněmovní výbory drží více při zemi a jejich členové hodlají cestovat více po Evropě. Přesto na všechny zahraniční cesty půjde skoro 30 milionů, z toho 12,5 milionu korun jen na výjezdy sněmovních výborů. „Tyto sumy se za posledních pět let rámcově nemění,“ sdělila Aha! Martina Lustigová z kanceláře Poslanecké sněmovny.

Migrace i vykopávky
Někteří poslanci se ale podívají i dál za hranice Evropy. Například bezpečnostní výbor vedený Radkem Kotenem (53, SPD) má s »Cestovní kanceláří parlament« v plánu navštívit Súdan, odhad nákladů pro 4 členy delegace je 600 tisíc. A zdůvodnění cesty? Jednání s tamními představiteli o migraci ze subsaharské Afriky. Jak už to ale bývá, dojde i na volnější program. „Návštěva archeologických nalezišť v Súdánu, kde působí čeští archeologové,“ stojí v návrhu poslaneckých cest, které má Aha! k dispozici.

Příjemné s užitečným
Vůbec nejnákladnější cestu má v plánu zahraniční výbor vedený Lubomírem Zaorálkem (ČSSD). Za milion korun má podniknout cestu po Kolumbii a Peru, kde chtějí poslanci podpořit dodávky letadel pro tamní letectvo. Pěkné vzpomínky na výlet do Peru má třeba exposlankyně KSČM Zuzka  Bebarová-Rujbrová (67), když cestovala s kolegy poslanci ve člunu po Amazonce. „Pro nás to byla atrakce, i když to de facto nebyla projížďka, protože jsme jeli na návštěvu jednoho indiánského kmene,“ zavzpomínala pro iDnes.cz. S indiány se pak bavili o lidských právech. Zda dojde i letos na podobný výlet, na to Zaorálek Aha! neodpověděl.

Tlačí samce i pivo
Neprošla však cesta výboru pro životní prostředí za 750 tisíc do Zambie, který měl v africké zemi řešit ekoturistiku. Důvod zrušení cesty, ani náhradního plánu, jeho šéfka Dana Balcarová (Piráti) nesdělila. Výbor má přitom letos na cestování vyčleněn rovný milion. Naopak do Kazachstánu by se měla podívat zemědělská delegace vedená Jaroslavem Faltýnkem (55, ANO). „Kazachstán poptává genetický materiál chovných zvířat a technologie v oblasti pivovarnictví,“ stojí vysvětlení cesty s odhadem nákladů 400 tisíc.

Zahraniční výbor
Předseda: Lubomír Zaorálek (ČSSD)
Počet výjezdů: 3 – 4
Rozpočet na cesty: 2,3 milionu
Nejnákladnější cesty: Peru a Kolumbie (1 milion Kč) a USA (750 tisíc)

Výbor pro Evropské záležitosti
Předseda: Ondřej Benešík (KDU-ČSL)
Počet výjezdů: 3 – 4
Rozpočet na cesty: 1,2 milionu
Nejnákladnější cesty: Kanada (750 tisíc)

Výbor pro vědu a vzdělávání
Předseda: Václav Klaus ml. (ODS)
Počet výjezdů: 2
Rozpočet na cesty: 1 milion
Nejnákladnější cesty: Vietnam (700 tisíc)

Bezpečnostní výbor
Předseda: Radek Koten (SPD)
Počet výjezdů: 2
Rozpočet na cesty: 850 tisíc
Nejnákladnější cesty: Súdan (600 tisíc)

Výbor pro obranu
Předsedkyně: Jana Černochová (ODS)
Počet výjezdů: 2
Rozpočet na cesty: 700 tisíc
Nejnákladnější cesty: Litva a Estonsko (400 tisíc)

Zemědělský výbor
Předseda: Jaroslav Faltýnek (ANO)
Počet výjezdů: 2
Rozpočet na cesty: 600 tisíc
Nejnákladnější cesty: Kazachstán (400 tisíc)

K sousedům za statisíce?
Odhady nákladů na cestu do Číny či do Japonska vládním speciálem jsou v obou případech 300 tisíc korun. Je tak s podivem, že poslanecké delegace cestují do okolních zemí jen o maličko levněji. Například cesta na Slovensko pro 4 poslance v kombinaci vlak a mikrobus vyjde na 50 tisíc korun, do Rakouska a Německa stejným způsobem 100 tisíc a do Polska (bez uvedení způsobu cesty) dokonce za 200 tisíc korun!



Přečtěte si
havran2
9. 4. 2018 • 16:09

Senátoři a poslanci = příživníci ! ! !

zvonekdozahrady
9. 4. 2018 • 13:53

Nejvíc by jim to slušelo v uranový dolech !

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.