Orloj se zastavil, aby se vrátil zpět v čase | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Orloj se zastavil, aby se vrátil zpět v čase

Renovace se dočkají i apoštolové.
Renovace se dočkají i apoštolové. (Foto Aha! – Michal Protivanský)

Orloj na pražském Staroměstském náměstí stojí. Jedinečný hodinový stroj včera po deváté dopoledne zastavil orlojník Petr Skála, čeká ho nějméně půlroční rekonstrukce. Navrátí mu historickou podobu z 60. let 19. století. Práce vyjdou na 9,4 milionu korun.

Většina součástek je z 15. století. Rám, ozubená kola a hřídele jsou z roku 1410 od Mikuláše z Kadaně, který jej zhotovil. V orloji jsou ale také modernější díly z období baroka a z 19. i 20. století. „Budeme odstraňovat nevhodný řetězový elektrický pohon z roku 1948 a vracet staré lanové bubny, ozubená kola, která byla v depozitáři. Orloj bude znovu poháněn tak jako původně. To znamená kamennými závažími přes konopná lana navíjená na dřevěné lanové bubny,“ řekl Skála. I po úpravách se budou hodiny natahovat automaticky.

Z pověry, které předpovídá tomu, kdo orloj zastaví, šílenství a smrt, si Skála nic nedělá. „Kdybychom se báli takových předpovědí, nikdy bychom nemohli s orlojem nic dělat,“ řekl. Jen plachta

Nyní Staroměstkou věž čeká kompletní rekonstrukce. Místo orloje se návštěvníci Prahy budou moci podívat jen na velkoplošnou fotografii, která bude připevněna na lešení.

Slepý Hanuš

Orloj měl podle pověsti zhotovit zámečník Jan z Růže, známý jako Mistr Hanuš. Poté, co složitý stroj dokončil, dali ho prý radní města pražského oslepit, aby již nikdy nemohl sestavit dílo stejné krásy. Orloj ale skutečně postavil roku 1410 hodinář Mikuláš z Kadaně a pomáhal mu astronom Jan Šindel. Mistr Hanuš stroj pouze v roce 1490 upravil.

Málo poruch

Pouze dvakrát za poslední roky došlo k menší poruše. Když se před dvěma lety ulomila lopatka větrné brzdy, čekalo turisty překvapení. Hodiny odbily, otevřela se okna a apoštolové během dvou vteřin doslova »profičeli«. Zakokrhal kohout a byl konec. „Podruhé se utrhla hřídelka a to si zase orloj všichni mohli pořádně užít. Postavičky se klaněly nepřetržitě dvě hodiny,“ popisuje s úsměvem orlojník Petr Skála.

Historické momenty

Stroj orloje v roce 1410 vyrobil hodinář Mikuláš z Kadaně. Postupně byl obohacován o sošky apoštolů nebo o sošku kohouta. Během Pražského povstání v roce 1945 však zasáhl budovu Staroměstské radnice dělostřelecký granát, který způsobil devastující požár, jenž poškodil i orloj. Tehdy byly hodiny naposledy vyjmuty a opraveny.

Víte, že...

...v příštím roce by se mohla změnit okénka u apoštolů, ve kterých byly původně skleněné vitráže? Zatím se o změně jedná s památkáři.




Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.