Učitelka Knedlová (83): Začínám svůj 65. školní rok! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Učitelka Knedlová (83): Začínám svůj 65. školní rok!

Problém jí nedělá ani počítač.
Problém jí nedělá ani počítač. (Foto Aha! – Jana Gogová)

Věřte nevěřte, je to tak! V pondělí 4. září začíná Sylva Knedlová (83) z Fryštáku coby učitelka svůj 65. školní rok. V zástupech českých kantorů je rekordmankou. 

„Mou hlavní aprobací je tělocvik a tomu se také budu věnovat nejvíce. Dnešní děcka potřebují pohyb jako nikdy předtím, udělat kotoul je pro ně často nepřekonatelný problém. Snad to na druhém stupni zvládneme,“ směje se neúnavná a nesmírně vitální dáma.
Učit bude taky český jazyk.

„Škola je pro mne droga, není mi pomoci, jenom věřím, že budu zdravá a polokulatý školní rok dotáhnu zdárně do konce,“ vypráví v budově školy, kde už si vše připravuje na zahájení vyučování. A když jde do třídy v patře, bere schody po dvou.

„Je to neuvěřitelná osobnost, tryská z ní energie, vůbec neuvažuji, že bychom jí řekli dost. Je pro nás vzorem. Absolutně spolehlivá, moderní trendy spojuje s klasickými,“ tvrdí ředitel školy Libor Sovadina (43), který patří, jako všichni v městečku, k jejím bývalým žákům.



Přečtěte si
kotasjakub...@...
11. 9. 2017 • 17:27

Vidím, že paní učitelka začíná být známá . Abych odpověděl panu Skeptikovi, jsem její bývalý žák, a to ne moc bývalý, vlastně jsem tři roky ze zmiňované základky. Paní magistra Knedlová je neskutečně přizpůsobivá osobnost, ať už je to jejím názorem na svět, který je za ty aktivní roky velice vytříbený, nebo tím, že si je vědoma toku času a má stále vůli se učit nové věci, za což ji obdivuji po té jaksi intelektuální stránce. Další věcí je to, že tato bez nadsázky úctyhodná dáma za mého dětství byla daleko v lepší fyzické kondici (a opravdu jsem nebyl sám), což mnohokrát může vyústit ve špatné asociace s jejím jménem, kteréžto jsem na prvním stupni zažíval. O paní učitelce jsem už četl spoustu článků, ale většina z nich se zaměřovala zejména na to, kolik má let a na to, že učí tělesnou výchovu, což ji samotnou udržuje ve stavu, který bych popsal jako: vždy ve střehu. Na co se jich ale zaměřuje veliké minimum je právě ten zbytek. Začal bych třeba s něčím, na co si zajisté vzpomene každý, koho třeba někdy alespoň suplovala. Puberťáci na základce byli myslím vždycky stejní, stačí si vzpomenout, na ten neskutečný brajgl, který dělají o přestávkách a nějaký příchod učitele do třídy by mohli úplně odignorovat. Ovšem v momentě, kdy tahle dáma doslova vběhne do třídy je klid, zavládne hrobové ticho a všichni nehybně stojí. Řeknete si, že musí být extrémně přísná, dávat neskutečné testy a nutit vás si zapamatovat ohromné kvanta informací. No tak přesně to není, je to ten druh osobnosti s takovou přirozenou autoritou, že ani já jsem si nedovolil ji zpochybnit a to mi to u většiny lidí nedělá sebemenší problém, mnohkdy to nebyla ani tak otázka autority, jako nepsané dohody ve smyslu že já nebudu shazovat ji a ona zase vždy vyslechne mě.Napsat nějakou smysluplnou a strukturovanou úvahu o ní by mi asi zabralo strašně moc času a rozhodně mi na to nestačí limit 2000 znaků. Paní učitelce tímto děkuji za spoustu rozhovorů a příběhů a snad jich i v budoucnu přibyde. Kotas J.

Skeptik
2. 9. 2017 • 19:28

Tak její čilost, to je výborné. Ale stejně, nevím, nakolik je pro děti optimální učitelka, která je o generaci starší jak jejich dědové a babičky. A je o 42 let starší jak stávající ředitel, kterého taky učila. Zažil jsem i podobně starého lékaře, na jednu stranu skvělé, že byl aktivní do konce života, na druhou stranu pro pacienty to optimální nebylo. Poté mladá lékařka a rozdíl v péči nesrovnatelný.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.